belum merangkak

hi mommy ! ada ke yg sama mcm sy baby 10 bulan tapi belum merangkak ? nak tahu pengalaman mommy2 kot2 ade yg sama mcm baby sy ni .. sebabkan sy ni first time mom kdg2 terdetik perasaan risau jugak walaupun tahu perkembangan setiap baby tk sama hehe .. ad yg sma ke share la 😄

5 Balas

buat aktiviti silang kaki tgn dgn baby, galakn dia merangkak. dri meniarap angkat bdn dia dan bantu dia dlm posisi merangkak. bole try sendal perut dia dgn bolster baby utk dptkn posisi merangkak. 1 hri bole buat dlm 10 minit. lps mndi bole jgk urutkan lotion pd kaki dia peha ke betis dan tapak kaki dia, ni pn bole mbantu kuatkan kaki utk persediaan merangkak

mcm anak sy sis, tp skrg dia dh setahun 3bulan .. dia skip merangkak sis, terus jalan 😅 merangkak xpenting pun sis, tu just utk bantu pergerakkan dia sblum jalan je .. anak dh boleh duduk? klau boleh terus je ajar berdiri, letakkan brg fav dia kt tmpt tinggi sikit, galakkan dia utk berdiri, lagi cepat dia jalan 😁 jgn risau ye

3mo ago

salah ye tu. fasa merangkak la fasa paling penting. sya ade anak autism, mne2 terapi pn akn tnye ank ade merangkak tak. merangkak penting utk gross motor dia ye. ank2 yg skip fasa merangkak pn terapis akan paksa ank merangkak dlm sesi terapi. ada jgk ank yg xmerangkak ni bole develope mslh speech delay so jgn amik mudah ye jika ank xmerangkak

Anak sy 10 bulan 10hari merangkak sebenar nya dia pandai . Bru merangkak 4/5kali step dia ubah pada mengesot . Sokay mmg jgn stres2 enjoy je . Jgn compare dgn anak2 org . Setiap prkembangan anak2 berbeza . Ada je jenis bby skip merangkak terus berjalan .

sama la dgn bby sy umur da 10 bulan tpi still x pndai merangkak tpi duduk da pndai..mngkin lmbt skit tapi xpe hehe..

Saya sendiri emak cakap tk merangkak terus jalan 😅