Alahan teruk

Mommiess, nk tanya. Saya baru 7 weeks dan alahan teruk sgt. Makan je muntah, minum air je muntah, naik kereta pun muntah. Ada cara ke atau makanan apa yg boleh kurangkan mual2 dan sakit kepala ni? Ubat doc tk jalan 😢 sampai longlai badan saya.. saya takut kalau tk makan kang kesian dkt baby. 4 tahun saya dan suami ttc 😢

10 Balas

xtaw la nak ckp. masa anak first xde alahan.. tp yg second sampai 7 bulan.. mkn nasi putih..muntah . sampai kaler ijau tu ..pahit nye.. tu pon mkn nasi segenggam je.. kuar balik.. tp klo nasi yg berperisa .. xde lak.. yg no 3 ni.. baru masuk 3 bulan.. da kurg skit.. tp pg2 masa awal2 tu.. muntah angin yg allah.. xtaw nk ckp.. mkn pon xboleh sbrgan.. nty kuar balik... harap2 da xde la muntah2 nk masuk trimester 2 nty

1y ago

sy klau ptg ke mlm mkn nsi mlm tu memang muntah blik nsi tu, paling x tahan smpai muntah keluar hidung. sakit otak dibuatnya

sama macam saya mmg teruk kan rasanya. ikut tips macam2 pun tak jalan. saya smp skrg hanya boleh minum air laici shj. kalau makan apa2 tiga suap lepastu mmg muntah balik. but, atleast bukan muntah angin sbb muntah angin lg sakit kannn. tkpe sis kita enjoy the journey je. take care

1y ago

saya pon macam tu. tapi semalam baru je muntah angin. rasa pahit and sakit tekak. now berat pon makin turun. semoga kita semua diberi kesihatan dan tetap kuat. aamiin

Sis dah pi scan? Sy smpai admit wad n kencing kotor, kdg² kencing kotor tu lg bt alahan kita makin teruk. Sy admit wad 5 hari total 30 botol drip air. Keluar wad pun still alahan, tp lepas scan dgr jntung baby, jd kuat sikit, kurang sikit alahan.

Topup mknn dan ambil supplement yg mengandungi magnesium dan zink spt kurma dan air mineral sbb bdn tgh tuning. Saya alhamdullilah kurang rasa mual, kalo mual je terus cari air mineral semulajadi. Mmg kejap je rasa mual ye lepas tu hilang.

Sama la dgn sy. Genap 8 minggu ni makin teruk rasa nak mual loya je. Bila dah muntah perut jadi masuk angin. Tapi tak lalu nak makan. Makan apa pun taknak. Slowly telan buah tapi tu pun rasa nak muntah

samaa, doc ckp bnyakkn mkn buah tpi sy ni mkn buah pun x jln, smpaikn muntah keluar blik buah yg sy mkn tu. mnum bnyak air pun sama, keluar muntah air bnyak pulak tu. auto kosong perut

ya Allah sy pun mcm tu sis,, skr ni kalau makan tolak Ngan air tu jer lah usaha. bangun pagi terasa sangat lapar time tu lah baru boleh makan nasi lemak, siang buang

samalah tgh alahan juga. 9 week dah. letih sgt²lah rasa. anak pertama alahan sampai 7bulan. yg ni kedua xtaulah brapa lama. xtahanlah rasa

cube beli ubat nie dear. sye 2minggu je alahan muntah². alhamdulillah skrang dah better cume kdg rse penat je

1y ago

boleh dear. sye pregnant alahan 2weeks je. mkn ubat nie terus x de alahan

minum air kelapa.

1y ago

bila pulak bby duduk dlm perut ni?? bby tu duduk nye dlm rahim bukan dlm perut ya. segala makanan minuman kite xde msuk ke rahim. semua dlm perut. perut dan rahim dua tempat yg berbeza. boleh follow doctor imelda yer.