Bersalin secara FPP di hospital gov

Hi mommies Nak tanya ada x mommies kat sini berpengalaman bersalin secara FPP (Full paying patient) di hosp gov? Share sikit experience mcm mana proses dari nak register sampai discharge. Btw, sy dari JB, nak tau lebih² lagi tentang FPP di HSA & HSI. Tq !

3 Balas

Hi mommy, Sy boleh share pasal FPP in general. Sy share ikut pengalaman di Putrajaya ye. Kalau di area Putrajaya, kena book seawal buka buku pink sbb selalu sgt penuh & lg time covid mereka control bilangan pesakit FPP. After 28 weeks, baru jumpa doc pakar utk checkup. Then jumpa based on severity. Kalau xde masalah, next checkup sebulan lg. Utk ward, mmg best sbb mknn special & sedap. nurse2 baik. nk minta tolong senang. Time covid, husband boleh masuk time waktu melawat sahaja. Husband juga boleh teman masa proses bersalin tp kena ada swap test result yg dibuat di hospital swasta.

3y ago

Call hospital minta sambungkan ke bahagian fpp. nnt kat situ dia beritahu kena buat apa. ada sekali kena datang utk sign borang dlm bulan ke 4- ke 5 mcm tu. setiap kali jumpa doc baru kena bayar. ward biasa setahu sy sekarang ni mmg husband x leh masuk..

macam apa yg sy tahu dlu pnh nak apply fpp dkt putrajaya hsptl..tp penuh.. biasa kalau nak apply org yg bhgian registration kata kita kena pergi dekat klinik pakar o&g tanya misi dekat sana dahulu ada tak kekosongan untuk date kita bersalin tu..jika ada baru boleh masuk slot dan bayar deposit sebanyak rm3k.. jika tiada kekosongan maka kena la kita cari hsptl lain.. mcm dlu saya nak apply tahun 2019 fullnya jdual fpp yg dh book until jan 2020.. jadi jika puan nk register fpp kena g cpt tuk dftr..mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms

thanks for feedback. masa kandungan brp bulan bagus register ye?

3y ago

Kalau area lembah kelang, sy sarankan utk book seawal mungkin. sy time week 12 camtu dah call hospital utk book. alhamdulillah book awal sbb covid dia ambil 5 org je per doc awal2 haritu..