morning sickness

Hi mommies..i just want to ask on how to get rid/reduce this morning sickness? This is my 1st pregnancy n already 8 weeks. I lost my appetite n my body feel very weak. Everytime i have my meal, my stomach bloated n feels like gonna throw out. Help me please..

10 Balas

I lost my weight about 2.5kg because frequently vomiting, my appetite quite good actually, but body refused. then i got water drip because dehydrated. It not good to us, if too bad morning sickness (always vomitting) without take any action to prevent. We must try hard to increase the nutrition supply to our body and baby. Doctor give me ubat tahan muntah, it really help me.

Sy pun dari bukak mata sampai nk tido, loya sangat2, muntah, mulut pun pahit..biasanya bila loya saya makan jambu batu, kalau untuk saya, jambu batu membantu jugak. Nasi memang kurang, fikir je apa2 makanan terus loya. Baru lepas makan ice cream sebab dalam badan panas sangat rasa..hee

5y ago

Same..tp sy 7weeks..sy Pon makan jambu batu kalo loya..buah yg bole sy mkn jambu batu n tembikai je buat masa skrg..tp alhamdulillah..rasa loya je memanjang..muntah xde

sy mual shj. tapi ape2 makanan, sy hanye boleh makan tu sekali shj. lepas tu kalau nk repeat makanan yg same, mule pening kepala dan mual.. itu baru tengok, belum makan lagi.. 😅 kalau ikutkan setiap hari kene tuka menu yang lain.. dulu before pregnant, ok je repeat yg same menu.. 😂

5y ago

Hehehe sama..walaupun masa 1st time mkn tu berselera tp nk repeat balik tu mmg mustahil. Terpaksa cari makanan lain yg mana boleh telan..

..morning sickness is just normal sis. Sya haritu smpai pergi kk mntk ubat to reduce my morning sickness tp mrka xbgi sya ubat2 ape2. Ckp mmg biasa lh tu morning sickness kalau ibu mgndung lagi2pon 1st pregnancy. Muntah teruk. Mual. Gudluck to you. ☺️

5y ago

Risau kat baby since badan lemah sgt sbb takde selera..thank you for sharing mommies

Same lh skrg pn dh msuk 8week memilih sgt mkn lau mst mkn yg teringin je hari2 muntah slalunye org ckp lau morning sickness nih baby girl tp mgkn ada btl jgk sbb 1st baby girl memang truk sgt alahan..bersabar ye sis sama2 kita kuat

5y ago

Baru nk excited dpt baby girl..well, boy or girl janji baby sihat..

Kena try n error sis.. I dpt alahan terok but try jer semua mknn..since i was gastric also it become worst but now i dh dpt apa bnda yg i dpt mkn n apa bnda yg x dpt

5y ago

I dh try spaghetti n boleh telan..mmg tekak western betul time preggy ni..hehe btw, thanks... 😉

Find anything that you can eat. U and baby still need those nutrients. Anything tau. Atleast u eat. Mcm I more to western food. Apa2 lah aslkn mmbuka selere hihi

5y ago

Sometimes kena makanan tu ada depan mata dulu then i akan 'scan' sama ada tekak loya ke tak. Agak2 loya kalau baru je tgk makanan tu, i akan avoid makanan tu. 😅

I boiled red dates n drink.. Feel better.. And gives energy..now I'm 7 weeks pregnant. U may try Kurma

5y ago

Thanka

Cuba try jus ma mariam... Rasa mual sy hilang lpas cuba jus tu... Dan sdikit bertenaga.

5y ago

Thank you sis..sy cuba..

Hi same as me it's my first time. And a same case also.