TAGGING DAH TUKAR KUNING

Hi Mommies Hb saya makin turun dan turn sampai 8.6. Boleh tak bagi suggestion tambah darah dengan cepat? Saya dah makin risau :(

20 Balas

Dri awal pregnant hb sy area 10 je wlaupun dh amik mcm2 cth nye iberet 2bji sehari (smpai overdose cirit birit 😣) , sangobion, Mamariam, gulsan delima, mkn jmbu btu , bayam, hti aym, kerang, kurma, cereal stiap hri. Last2 doc amik sample darah.. Result kuar semua nya normal je. Iron ckup dlm darah cume hb sy jd low sb simptom pregnant (darah cair tak pekat) . Nurse pun xde dh nk mrah2 😌😌 stiap 2mggu wjib pegi checkup huhu skng dh 34weeks pn 🥰 smoga mummy tabah ye. Try tnye doc tuk lbih info

Paling penting jangan tinggal ubat 4 serangkai atau supplement yanh dibekalkan oleh KK tu sis 😁 Banyakkan makan makanan yg tinggi zat besi. Kerang, hati lembu, hati ayam, bayam, brokoli, jambu batu dan makanan sunnah Banyak lagi sebenarnya. Ni yg saya banyak ambil. Mmg ibu preggy selalu ada masalah HB rendah (nurse kata 😅) So set kat minda kena paksa diri untuk makan makanan tinggi zat besi walaupun kadang rasa tak tertelan demi baby 😘

Sama la sist. Sy pn 8.7 je. Stress mcm mna nk bg naik. Sy diberi zincofer. Kna mkn 2 bji shri. Sy mmpu mkn mlm je. Siang2 tu klu mkn mmg pening sgt rsa mual.. sist mkn ubt pa ya.? Sy igt nk tukar sndri ubt.

5y ago

Ye betul.sy pun mkn waktu malam je.siang akan jadi mual

Minum jus mamariam, makan anggur, kismis, ambik acid folic iberet (ada jual difarmasi, harga mahal sedikit drpd ubat yg kk bagi) makan kerang, sayur bayam

Cube makan jambu batu.. sy masa first cek up hb 11. Mase ni blm start makan jambu. Bile kerap makan jambu, hb makin naik lak..

Sama ngan sy sis, sy makn je makanan yang boleh tambah darah, buah sayur n kerang tu. pastu minum jus delima

Makan jambu batu.. Klu boleh awal 2 jam sblum amek darah. Selain tu boleh makan delima. ☺️

Hati ayam... Kukuskn dgn halia n garam. Kukus biar masak betul2 n air kukusan Kering..

Amalkan pati delima gulsan. Makan zincofer setiap hari 2biji. Makan daging kambing.

Makan jambu batu... Delima... Tak sampai seminggu... Naik mendadak