Ubat tambah darah

Ada tak mommy yang asalnya HB ok tapi lepas makan ubat tambah darah yg k.k bagi HB jadi low terus? Saya dh 3 kali tukar ubat tambah darah, makin mnurun HB saya. Ada tak yang cuba stop makan ubat tambah darah?

1 Balas

Oh. Saya makan tak pasti la turun tak sbb haritu ada stop skjp sbb xsesuai mkn ubat ferrous fumarate. Perut meradang teruk, sembelit teruk , muntah & sakit kepala. Lpstu cek hb turun sikit. Lagipun saya kurang mkn mknn ada iron. Selalu minum milo & mkn roti kopi. Sis cuba mkn mknn yg ada iron mcm daging, sayur hijau, seafood dll. Nanti sis minta pamplet anemia dkt nurse. Dlm pamplet tu ada bgtau mknn tambah hb & pnybb hb turun cth kopi, koko, teh & soya.

3y ago

terima kasih sis 😊