Tips Ibu hamil mudah membuang

Hi mommies² semua...ada tips tak macam mana nak membuang...saya dah pregnant 5 week...dah berapa hari tak membuang..rasa tak selesa sangat...kalau makan pisang, betik, pun still tak jalan...perut kadang rasa memulas tapi tak boleh membuang...ni pun rasa berangin jer perut, kembung buncit lagi...huhuhu help me ??

19 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman puan, terdapat banyak faktor yang menyebabkan sembelit ketika hamil. Hormon kehamilan dan kehamilan itu sendiri menyebabkan pergerakan usus menjadi perlahan sekaligus menyebabkan sembelit. Selain itu, pengambilan sesetengah vitamin kehamilan seperti tablet zat besi memburukkan keadaan ini. Untuk menangani masalah sembelit ketika hamil, anda disarankan untuk makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, anda haruslah minum banyak air bagi mengelakkan dehidrasi. Anda juga disarankan untuk bergerak aktif kerana ia boleh membantu mengurangkan gejala sembelit. Pengambilan probiotik juga adalah digalakkan. Sekiranya masalah ini masih berpanjangan, rujuk kepada doktor bagi mendapatkan rawatan dan mengelakkan komplikasi seperti masalah buasir. Terima kasih.

Alhamdulillah. Sy skng dh 34week xpnh lgi kne sembelit walaupun sy jarang mnum air masak (faktor loya) 😅 tp sy amalkan vit c dri amway mmg sngt berkesan melancarkan pembuangan. Juga neutral kn garam dan gula yg lbih semasa pengambilan (elak GDM semasa hamil) Jika berminat dan ingin mncuba boleh la ws saya. www.wasap.my/60183546732/bioCplus

4y ago

in shaa Allah sis..t sy try..tq sis bg tips 😊

banyakkan makan buah²an & sayur insyaAllah proses pembuangan berjalan lancar, sy dulu mengandung anak 1st & 2nd xsuka mkn sayur & buah²an mmg ssh nk membuang tp alhamdulillah pregnant kali ni setiap hari wajib membuang sbb ckup fiber dlm bdn utk proses pembuangan. semoga dipermudahkan sis

4y ago

Sayur mmg sentiasa makan..buah jer kurg makan sbb de mase perut sntse kenyang nk mkn...huhu tp xpe lah..in shaa Allah lps ni try cmne...tq sis bg tips 🤗

Saya mngandung yg Kali ni alhamdullillah ,snng mmbuang😄.. Saya byk mkn sayur,betik mkn jgk tp jarang ..byk minum air kosong ..kurma Saya mkn bilangan ganjil .. Alhamdullillah mmbuang snng ,hb pn ok ,cantik je ..

4y ago

sy jnis mkn sayo..betik, kalo time xpregnant mkan pn xmau gak mmbuang..huhu jenis ada sembelit sy ni...😂😂

Sya pun mcm tu dlu. Mcm berangin je.. 1St tu.. Kembung x selesa.. Cuba try makan buah oren... Klu tak pun.. Minum oat+susu... Inshaa Allah.. Pregnant memang mcm tu. Byk minum air kosong... 💞🌺❤️

mcm sayA sis mule2 preggy smggu sekali je membuang.. skrg da 11week ok dah hari2 membuang mcm biasa.. perut pon da kurang sebu nye...

4y ago

Ada tips ke nak camtu gak sis?? hehe

saya awal² dlu if kena sembelit atau erti kata lain susah nk membuang makan buah pisang byk² je sis. . .insyaallah berkesan 😊

4y ago

most welcome 😊

Amik Ostematrix Shaklee.. Utk elak sembelit.. Pagi2 best je sebab poo lembut.. Elok jgk dalam, pantang nanti 😇😍👍

4y ago

owhhh, okeyhh sis..tq, t sy try cri produk tu...😄

Susu minom pagi & malam. Tengahari makan acid folid. Sayur n buah tu stndard kne mkn. Banyak minom air.

4y ago

awl² ni dh start mnom susu pg n mlm..air pn sebotol besar mnom...sayo de on off mkn..cume buah jer kurg amalkan...tp xpe lps ni try bykkn mkn buah...in shaa Allah..tq sis bg tips 🤗

sy so far dri awal prggy smpai skrg dh 26weeks,lancar je .. setiap pg kalau x mbuang, mmg xsah 😅

4y ago

Ikutlan sy sebelum pregnant pn problem nak membuang...kalau makan betik ke pisang, minum air lemon pun sama still tak mahu gak...kene try yg len gak ni...😂