2nd pregnant

Hi mommies, tumpang tanya. Saya baru keguguran 20/11 tahun lepas (baby first 7weeks 4days) dan skrg pregnant second baby lepas 3bulan (4weeks 3days). So nak tanya, utk second pregnant ada apa apa tips utk jaga kandungan? Sbb takut keguguran kali kedua. Terima kasih.

2nd pregnant
19 Balas

Jaga kesihatan sis.. Sy keguguran berulang 3x.. Setiap thn last gugur feb 2019.. Nov 2019 lekat. Dapat tahu clear cuti thn dan unpaid leave. Mmg xke mana2 masak pun x, bnyakkan solat sunat, taubat, tahajud.. Sentiasa berdoa pd Allah...Alhamdulillah dgn izin Allah skrg dh nk msuk 6bulan.. Jgn lupa juga acid folic & vitamin yg doc bg sntiasa mkn..dan kalau boleh elakkan makanan manis dan berais.. Ini yg sy cuba untk diri sy slepas keguguran & sewaktu kehamilan. 😭 Semoga sis tabah.. Dan kandungan sentiasa sehat dgn hendakNya

Due sis birthday sy. 😅 Semoga dipermudahkan segala galanya aaamiinn ya rabbal alaminn. Btw tips nak jaga kehamilan tu sy kurang pasti. Tapi apa yg sy fikir logik time kandungan terutama diawal trimester banyakkan berehat, jangan lasak sangat, jaga pemakanan, susu & ubat kk bekalkan ambik setiap hari & paling penting skali jaga hubungan kita dengan Allah. Minta suami doakan. 💪

Sy gugur 11w bulan 5 last year Skrg alhamdulillah da 8bulan Lps sy tahu pregnant, sy ambil 1month unpaid leave. Sbb work environment sy mmg kene byk berjalan/berdiri and sentiasa sibuk dgn oncall lg. Jd sy amik cuti utk rehat. Kt rumah xbuat kerja berat2 pun. Angkat2 berat pun x. Pastu elakkan mcm hentakan. Cth mcm bwk kereta elak langgar lubang etc tu. Mkn folic acid.

Bykkan bedrest sis. 2018 I had lost 2 babies. Nows sdg pregnancy ke3 utk anak pertama. Bru nk masuk 2 bulan. Sis kalau blh jgn byk bergerak. Bykkan rehat. Tido seharian pun xpe. Lagi 1 mcm sy amik dupahston. Doc klinik swasta bg utk kuatkan rahim. N also amik vitC sbb tahu body x kuat. Pglaman 2 kali preggy sblm no asyik sakit demam je. Take care ya sis. 😘

Sis perlu ke klinik dan minta ubat kuatkan rahim. Selain daripada tu jgn buat kerja berat, dlm 1st trimester ni banyakkan rehat, pstikan makan makanan berkhasiat. Saya doakan semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Semoga selamat semuanya. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕

Sy pn ada pengalaman gugur masa awal pregnant.. kandungan kedua sy jaga betul2.. jgn angkat benda berat, banyakkan rehat masa trimester pertama.. tidak bersama dgn suami.. yg plg penting jgn miss makan asid folik.. dan skrg anak sy dah sebulan 13 hari 😊

Hai sis , sama mcm saya last year gugur bulan 9 time 7weeks . And skrg dah pregnant balik and dah almost 11weeks .. mmg berjaga jaga gila .. tak buat kerja banyak , banyak bedrest je . Then makan healthy , sayur tofu buah buahan ..

4y ago

Sama mcm sy..bln 11 thun lps gugur 8w..msa tu naik flight balik kg...bleeding.ni lekat balik..dah 15w...mmg jga btul2...

Start mkn folic acid@obimin,minum susu,jgn angkat brt wlpn cerek air,jgn bersama2 dgn suami tggu 4bln keatas,jgn byk jln,jgn mkn mknn tajam,sejuk sgt.. lastly byk2 berdoa

Bnykkn reht n jgn lasak sngt lau ad pendrhn g klinik trus t doc bg ubt kuat rahim, beli buah tin mkn biasa tmpt org jual brg untk g makkah bnyk jual

Bnykkn rht... Jgn buat keje berat... Baring tdo aje... Jg mkn minum... In Shaa Allah semua baik2 sja...