MOMMY PREGNANT MENGIDAM

Mommies time pregnant nie, biasa mengidam ape yew?.. share lar.. mcm mommy suke mkn fries & buah ? Lagi satu mommy de mengidam karipap ikan dkat nk due date.. tp xsmpat nk mkn.. time pantang tringat2 giler.. phtu duk ungkit2 kt husband sbb xdpt mkn ? if mommy mengidam.. mkn jer yew.. jgn tahan2.. nanti duk teringat2..

MOMMY PREGNANT MENGIDAM
207 Balas

Kopi..yg ni pelik sgt bg sy sbb jenis sy ni mmg xsuka minum kopi/nescafe sealiran dgnnya tp sjk prgnt ank yg ni tibe2 xleh tgok kopi terus p cari..bau kopi tu pun ya Allah bestnye hilang loya jd nye.. Asam pun iye..sblm ni tgok je suami n fmly die yg hntu bebeno asam2 ni..sy plk over kalini walau gigi senstif zapp kalau mkn masam2.. rezeki baby ade je org hulur mangga epal tu xla masam dia lemak2 je mmg sedap nikmat betul.. Last seafood..udang sotong ketam lokan..ikan pun ikan terpilih aje mcm ikan merah tenggiri boleh masuk tekak (mengada baby ni suami ckp🤣) selain tu, ayam ke telur ayam ke puyuh ke daging lembu kambing yg slama ni duk suka sgt tu tiba2 xleh tgok..try letk dlm mulut tp rs pelik..kfc ke mcd ke mmg xsinggah la jwb dia..kalau rs nk mkn fastfood sy order pizza seafood je.. rs pelik mengada2 tp percayalah bukan kita buat2 tp just listen to your body kalau tak mmg 🤮 Lps brnk nti dh xde rs suma ni..so enjoy it mommy!!🤪

Masa awal2 pregnant tgh2 mlm dlm pkul 1am lapar teringin nak mkn kambing bakar.. Dah alang2 husband time tu kat luar suruh dia beli.. Tp katanya kedai kambing dh tutup.. Last2 dia beli sekotak kambing bakar frozen dr kwn dia, dia blk rumah bakar sendiri.. Pkul3 pg tiba2 terbau kambing bakar yg sedang dimasak dlm rumah.. Ingatkan mimpi, rupanya husband tgh membakar kambing kat dapur.. 😅 Walaupun dia msk overcooked dan keras kambing tu, sy ttp appreciated..

Makan apa yg rasa teringin nak makan je. Bt ms skrg tak suka yg pedas2 x blh masuk langsung hehe. Selalunya beli sendiri sebab husband selalu sibuk kerja kesian pulak nak susahkan dia pergi beli. Nasik kurang sgt nak makan. Cuma tekak lalu makan kalau makan dgn lauk ikan bakar. Asam boi wajib dalam beg buat hilang loya je. Mula2 suka air sejuk dan air manis2. Tapi cuba kurangkan risau kena kencing manis. Buah-buah suka buah jambu n anggur je. Hehee

Satay daging.. Tak tahu masa tu kedai tu tutup sy nak sgt satay daging wak radol.. Suami perggi kedai tutup.. Tak ada angin tak ada ribut terus nangis sbb xdpt mkn satay.. Pelik sgt sampai nk menangis... Dua hari lepastu suami pergi lagi kedai tu lg... Alhamdulillah dpt makan satay daging tu... Xlama tu sy demam panas...pergi klinik doktor sah kan saya mengandung 5minggu 6 hari.. Alhamdulillah harini kandungan sy da 9minggu3hari.... Alhamdulillah

First trimester sy mgidam kuih buah sukun..olh sbb msa tu buah sukun belum ada, tahan hati smpai msuk 6bulan, baru dpt.. Gembira hati dpt mkn kuih sukun tu smbil kunyah smbil senyum2 mcm org angau brcinta.. 😂😂masuk last trimester nii mgidam ayam kfc n kek dr secret recipe.. Tp sbb gdm, trpksa tolak tepi mgidam2 last nii.. Hubby pun larang mkn byk n mcm2 sbb gdm teruk..xtkut kna cucuk insulin ka? Kata nya.. Kita redho jerlahhh.. Hahahaha

sy ms hamil.. mengidam yg senang cari.. ada sekali tu mimpi makan asam pedas ikan jenahak.. tengah tidur tersedar nk kencing..terus mengidam.. bangun pagi g pasar cari xda.. mimpi ms hamil 7bulan lebih.. dpt mkn masa age seminggu nk bersalin.. masa mkn nikmat nya.. tp x exsaitert.. tp xda lh mengidam tengah mlm 2,3 pg..tp alhamdullah dpt semua.. walopn nk mkn udang lemak cili dpt udang sambal.. tp udang jg..

Sy mengidam nk makan biskut suji. Masa tu susah betul nk jumpa. Kedai yg biasa jual biskut2 mcm biskut raya pon xd. Family pon dok tolong cari kan xjumpa2 gk. Tp mmg ms tu bukan musim nak raya pon. So husband belek2 kat kedai ig order 2 balang dgn harapan bila sampai elok je lg rupa dia xd pecah2. Eloknya bila time raya nk mkn biskut suji pon xlalu. Buat xheran je 😎

Fries & fruits saya sgt suke masa preggy kan my 3rd child. For 4th child yg skrg ni preggy, ngidam mac & cheese, burnt cheesecake & nasi kerabu. Also sgt suke telur rebus, kentang rebus, tempe goreng, suke makanan pedas2, sayuran2 especially timun, brokoli & of course buah-buahan ☺️ tapi daging.....err masih x boleh telan sampai la ni 😅

Lain masa lain mknn mengidam. Smlm teringat kaya ball tp dah pukul 11 mlm masa tu. Husband tanya nk cari kat mana? Sy pun xblh nak jawab so sy buat xlayan. Harini teringat tp dah tak teringin mcm smlm. 😂 Setakat ni alhamdulillah semua craving dah dipenuhi. Moga kita tak craving benda ssh nak cari🙈

Xde mengidam sbb xde selera nk makan.....fikir pasal makanan terus rasa loya dan mual😭😭😭. Makan pon kena paksa masuk klau x cmne baby nk dpt nutrien. Makan buah pon mesti keluar balik...yg betul2 boleh masuk milo ais jer.... Mommy semua ade tips x nk bagi ade selera makan