First time mom minta semangat

Hi mommies TAP, sy first time mom berpantang di rumah mertua atas kehendak suami dan atas kerelaan sy juga Alhamdulillah keluarga mertua melayan sy baik tip top. Seminggu lagi kami akan balik semula ke rumah sendiri dan sy akan start bekerja. Tetapi sy rasa takut nak hadapi keadaan bersama baby & suami sahaja dirumah. Takut tak dapat control baby menangis sebab kalau di rumah MIL memang MIL sy sahaja yang menenangkan baby. Malam2 kalau baby menangis confirm MIL akan tenangkan baby. Macam mana kalau nanti dah balik kerumah sendiri hanya saya dan baby sahaja nanti. Suami kerja balik lambat & biasanya suami pun tak dpt control baby menangis. Boleh mommy semua bagi semangat / tips / pengalaman utk sy hadapi hari2 mendatang bersama baby di rumah? Terima Kasih #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstbaby

22 Balas

sy pon first time mom. sy ni jenis gelabah sis. kalau pergi mana2 kalau bby nangis mmg gelabah. sbb tu kalau jalan sy xpegang bby . even dlm carrier/stroller. smua husband yg bawa n pgg. tp satu perangai sy ,walau tengah pantang, mmg sy nk sy sorg je handle bby sy. sy brpantang dgn parent. mcm tolong angkt bby bg sy tiap kali nk susukan time malam,mmg mak sy, sbb sy czer tp nangis smua tu kbnyakan sy handle sendiri. kadang dgn suami. gilir2 dgn suami. lagi bila suami cuti dah habis . so tinggal sy parent je. sy xharap parent. sy lebih kpd suami. kalau malam2 bby nangis kitorg setel brdua dalam bilik. mak ayah biar tidur. mak jaga sy dri segi mknn je. mandian bsuh baju ke apa smua sy sendiri. sy pon jenis xlayan sangat pantang2 ni. tetap bsuh baju bby,tetap mandi air sejuk. sy xnk mak sy penat2 . lgipon sy mmg jenis aktif dri sbelum pregnat,pregnant lgi. ni bila dah balik rumah sendiri,sy xkekok dah. walau ni anak sulung sy. lgi2 suami busy kerja. kadang slalu balik malam. mmg sy setel anak sy sendiri. dan sy dah boleh hafal rentak tahu kenapa dia menangis. awk kene belajar sis. takut besok dah balik rumah sendiri,ank nangis,takut tak terhandle nnti awk stress laki bini. benda ni kalau jenis org xsabar boleh gaduh laki bini.. lain bila dah ada anak dgn sblum ada anak..belajar dri skrg. smua buat sendiri kalau boleh.. awk akn sendiri tahu apa kperluan anak awak.. nk bg tips bby pon smua bby lain2 ragam..brgantung pada kperluan dan khendak yg berbeza..sy xsuka org handle ank sy selain suami. sbb rasa mcm bukan anak sy pulak 😆 takpe sis. belajar slow2. ada masa ni.

awak boleh sis. sy pun first mom. baby baru sebulan lebih. berpantang sendiri. sy dan suami jaga sendiri baby tanpa bantuan sesiapa cuma kami selalu menghubungi mak , mak mertua, adik beradik dan kawan rapat yg sdh ada pengalaman menjaga anak. first two weeks is the hardest, penat bukan main. tidur tak cukup. pantang dilanggar. tapi di sana kami belajar sendiri cara handle baby. kenapa baby menangis, sis kena tau puncanya. selalunya, cara kami supaya baby kurang menangis, kami selalu dahulukan baby, cthnya selepas jadualnya minum susu jam 8am, jam 9.30am mcm tu, kami mandikn baby. selepas mandi jam 10am, susukan baby. selepas tu baby akan tidur. selepas 2 jam, berikan baby minum susu. begitu lah seterusnya. selalu periksa dan tukar lampin. kalau baby nangis tak henti wlupun dah menyusu dan tukar lampin, periksa perutnya. mungkin perut kembung. kalau baby sis menyusu badan, selalunya dia akan menangis sebab tak puas susu kalau susu tak cukup. try susukan dgn fml dan time baby tidur ambil masa utk pam susu badan. so far, kami buat cara ni. yg penting kita tau jadual baby dan pastikan baby adalah keutamaan kamu. bila kamu dah tau jadual baby ia memudahkan kita. ni tips dari sy as a new mom juga. all the best and embrace the moment!

awk boleh buat sis, sementara masih ada masa duk berpantang rumah mertua tu..belajar la cara untuk menguruskan bayi awk sepenuhnya, macam nak kawal bayi menangis..mula² awk akan rasa "useless mum" sebab tak tahu nak redakan tangisan bayi awk sendiri tapi lama² awk akan tahu tekniknya sebab lain bayi lain ragam dia..sy sendiri 1st time mum juga, untuk sy faham tangisan bayi sy tu mengambil masa dengan sy masa berpantang pjj dengan suami serta waktu pkp plak tu..semua kena buat sendiri, anak menangis melalak tengah malam..memang buntu tapi sy taknak kejut mak ayah sy sebab masa dorg dah habis untuk jaga bayi kecil menangis tengah malam..satu je tips kalau bayi menangis, cuba pasang surah² atau white noise sebab bayi 0-3bulan masih terbawa² sifat dia di dalam rahim kita..rahim kita kan bising dengan bunyi denyutan jantung & darah..kalau bayi masih nangis, letak bayi dekat dengan jantung sis..tu bunyi yang dia dengar selama dia di dalam kandungan..semoga dipermudahkan urusan sis.

Sis mesti boleh. Sebab naluri ibu tu power 🥰🥰🥰 kelebihan kita ada dgn anak sebagai ibu kandung. Macam saya pun anak slalu nangis tapi lama2 tu tukar mindset alhamdulillah anak demand tinggi saya boleh atasi. Cuma yelah kadang mulut org ni “eh payah la anak kau ni cerewet banyak nangis tak mcm anak org lain nak berkepit je” buat dek je. Slalu dgr mmg boleh terkesan pada dia, tapi amalkan sikan pergi mammmn sebab anak kita ada kita je, jadi kita jadi la tempat perlindungan tempat selamat tempat kasih sayang utk anak kita ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ kita tau anak kita sendiri lebih dari orang lain 🥰🥰🥰🤡🤡🤡🤡🤡

Sementara ada masa yang berbaki ni belajar la dr mertua. Sepanjang awak pantang, Xkn MIL je yg uruskan baby. Semua ibu2 dlm TAP ni semua pun xda pengalaman Handle first baby. Kebanyakkan we all observe, study , learning n Apply. Mmg haru biru Mula2. Awak n husband kne belajar tune baby awak. Insyallah awak boleh Handle. Tahan telinga. Tahan mata. Abaikan orang sekeliling yg ckp itu ini. Sbb nnty awak akan hadapi “kesian bby lapa tu, kesian baby kembung” haaaa. Mcm ni la. So now, smntara kt rumah MIl, awak try Handle Sndri ya. Ckp dgn mil tgk je melainkan baby needs emergency helps

selamat berpantang ya puan... pada saya... baby akan menangis bila dia lapar.. berak.. atau kembung... puan kene set jam mnm susu.. cth Sejam sekali.. atau setengah jam... puan kena tgk... sebab kalau puan bf.. lagi banyak kita menyusu lagi banyak susu keluar...burp kan dengan cara yg betul... kalau kembung.. puan boleh letak minyak yuuyee... pengalaman sy anak empat alhamdulillah okie.. ataupun pun praktik urut baby selepas mandi puan kena kuat semangat... sebab 2 bln pertama.. tidur memang terganggu sikit.. bincang ngan suami gilir jaga anak

awak, itu anak awak. nak xnk awak kena belajar. bukan lepas tangan terus bila berpantang dkt rumah mil awak. awak kena tengok dari cara mil awak tenang kan baby. mcm mana cara jaga baby waktu siang. bila kita xtau kita kena cari tahu benda tu. bukan o mak dah jaga biar la. nnt baby okay la. itu salah. perjalanan awak panjang lg tau. if awak cakap awak 1st mom, ramai dekat sini 1st mom juga. saya pernah jadi 1st mom. kita belajar benda tu. sebabtu penting nya ilmu parenting. ilmu baby language supaya kita tau cara nak handle baby

maaf klau bunyi mcm kasar tapi nasihat je... ank tu anak awk & husband or anak MIL awk?? knpa serah bulat2 dkat MIL? nampak x awk berdua tak ambik pusing pasal penjagaan baby? MIL tu cukup sekadar bantu apa yg perlu saja sepatutnya. awk& husband WAJIB belajar. wajib ya bukan sunat ke harus ke.. amanah tu utk awk berdua. bila kita buat keputusan utk kahwin maknanya kita paham dh tanggungjawab yg bakal dtg,paham peranan suami, isteri,ibu bapa. takda pasangan terus mahir cuma bezanya NAK or TAKNAK saja cari gali ilmu.. semoga bermanfaat

1y ago

HEBAT! BRAVO!! Die kn cari ilmu tu dr pengalaman ibu2 yg lain dgn bertanya. Sis share la ilmu yg hebat2 dan bermanfaat. Bukan berkata2 hebat sahaja.

untung awk DPT mil yg baik.😁ape pn awk kne bljar uruskan sendiri.smpai bila nk mengharapkan org ln..baby ni meragam pn dua je.nk susu atau berak.tu anak sy la..mcm sy Dr anak berapa hari Smpai nk masuk 6 bln ni.sy tiap kali anak menangis sy bg susu dulu.klu dia tolak susu jgk sy bawak jln2 keluar bilik.ambil angin ke.kdang tu sy bwakn ke tingkap ckp tgok tu hari dah siang la.blh main luar kn..lelama anak pn Pham nk tgok tingkap tgok dah siang.nk keluar.klu x bwK menjerit2 dlm bilik.pening makcik Batman mcmni😁😁

Rata2 dalam ni lebih banyak condemn dari bagi kata2 semangat. Padehal penulis ni mintak bagi semangat, tips, pengalaman first mom balik rumah lepas pantang. Pada sy, sy harap sis ni boleh bertabah bila balik rumah nanti, bincang elok2 dengan suami, bahagi kan kerja sama2 supaya tak stress, bab baby menangis tu pandai2 la sis pujuk anak sendiri inshaAllah 9bulan kita kandung dia, mesti dia dengar cakap kita. All the best sis!