First time mom minta semangat

Hi mommies TAP, sy first time mom berpantang di rumah mertua atas kehendak suami dan atas kerelaan sy juga Alhamdulillah keluarga mertua melayan sy baik tip top. Seminggu lagi kami akan balik semula ke rumah sendiri dan sy akan start bekerja. Tetapi sy rasa takut nak hadapi keadaan bersama baby & suami sahaja dirumah. Takut tak dapat control baby menangis sebab kalau di rumah MIL memang MIL sy sahaja yang menenangkan baby. Malam2 kalau baby menangis confirm MIL akan tenangkan baby. Macam mana kalau nanti dah balik kerumah sendiri hanya saya dan baby sahaja nanti. Suami kerja balik lambat & biasanya suami pun tak dpt control baby menangis. Boleh mommy semua bagi semangat / tips / pengalaman utk sy hadapi hari2 mendatang bersama baby di rumah? Terima Kasih #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstbaby

22 Balas

jnis sy , sp shj bg ilmu cra jga ank sy cuba 1 persatu . cra tdurkn , knpa baby ngis n smua la . alhmdlillah skrg sy bolh jga . first mom . mula-mula sllu mngis jugk n bla org tk tlong pjuk baby bg diam auto jd mrah sbb ziro , tp ltak dlm kple nk bljar semuanya cra jga ank sbb dh ad ank , nk tknk kne bljar , tkkn nk bg org jga n nk hrapkn org lain nnt . insyaallah awk bolh bt mcm sy hehe . good luck

1y ago

hehe . lma-ll sronok sbnrnya . sbb kta tau prkmbngan baby kta , mcm-ll kta nmpk prkmbngan baby n dpt ilmu .

sblm blik rmh sndri dah blh dah bljr mcm mn nk tenangkan..Tak kan sis nk hrpkan mil..mcm sya kna bljr sndri sbb mama n mil dah arwah Tak ada sapa ajar..lgpn 1,sis n husband kna la krjasama mjaga anak..tak blh juga sis sorg yg jaga,bwa husband tu jua utk bljr then nsihatkn husband spya blik cpat..jaga ank nie mental kna kuat pa lg first time mjdi parents

Xpa sis.. kalau kita blik rumah sendiri automatik nt pandai kita sesuaikan diri nak jaga baby sndri.. belajar la dgn mil apa² yg patut.. mcm mna dia handle baby bila ngis apa semua. Sy pantang ambik CL je.. sorg ngan baby kat rumah.. suami kerja.. nt kena belajar² la dgn CL sbb parents dan mertua dh tua sgt, sy xmaw ssh kan dorg.. u can do it sis 💪

sblm balik rumah sendiri belajar dulu dgn mil mcm mana nak urus baby. dlm masa seminggu tu u urus bby sendiri. mil cuma pantau je. mndi bby, bgi susu, bgun tgh mlm semua u buat berdua dgn husband. and kena tau kenapa bby menangis, lapar ke pampers kotor ke kembung ke x selesa ke sakit ke. jgn serah semua nya dkt mil. awk pon kena tau jugak urus bby.

dri situ nanti laa sis akan byk belajar .. sis sndiri akan cari cara mcm mana nak handle anak nangis .. sis sendiri akan tau perangai anak sis mcm mana .. sis sendiri akan tau atur anak mcm mana .. semua org belajar dri anak 1st ☺ mmg mula2 susah tapi dah kita tau pattern anak mcm mana rentak dorg mcm mana benda akan jadi senang ..

mil bantu yg mana mampu shj.. itu anak awak patut awak yg uruskan anak tenangkan anak.. tgok cara mil atau ada ibu² lain dlm rmh tu urus anak.. belajar urus anak bersama suami.. bljar ilmu baby language.. ilmu parenting dan ilmu menyusu.. pnjg lg perjlnan awak sbg ibu nk besarkan anak

Tak apa sis cuba ya. Macam saya berpantang ibu saya mandikan anak sahaja. Siapkan baby saya dan suami. Ada masa ibu saya yg urusakan. Balik rumah mertua kami suami isteri uruskan anak alhamdulillah so far okay sangat. Tak kekok enjoy the moment.

sbb awak x penah try maybe awak rse tkot.. tp pcaye la ble tbe mse nye nant awak bley handle... bby nanges tu bese.. n awak bley tenang kn dye nant.. sme2 blaja.. bby n awak..

Assalamualaikum... first-time NK daftar kkia kna jumpa dokter Ka.. mnta Surat hitam putih... yg mngatakan Kita pregnant... terima Kasih sudi baca Dan kongsi pengalaman

silap ni awak. masa berpantang sepatutnya awak belajar uruskan anak. hukan bergantung pada orang lain. mil awak hanya membantu. tak apa. ada masa lagi tu. belajar ye.