diet on gdm

hi mommies, sy mau share perasaan gembira walaupun blm cek bsp. smlm sy pergi klinik swasta, mau cek gula. tapi sy tiada puasa sebelum pergi klinik tu, dan sy ada makan manis, minum manis. Cuma, selepas sy disahkan ada gdm tu, sy try kawal pemakanan walaupun ada juga mkn dan minum manis, air kosong sy minum lebih, nasi sy kurangkan, roti pun yg jenis wholemeal saja sy mkn dan tiap hari sy mesti mkn 1biji epal hijau sbab ramai yg cakap epal hijau bagus utk yg ada gdm. Jadi, keputusan semlm mmg sangat² melegakan sbab sy tidak puasa pun, kandungan gula 6.2 saja.. Sebelum ni, sy puasa dari mlm smpai pagi, bila minum air gula, mak oii sampai 9.0 kandungan gula sy. Blh dikatakan berjaya juga la diet sy utk gdm ni.. sy harap bila tiba cek bsp nnti, keputusan sy lagi cantik dari smlm. So, kepada mommies yg ada gdm tu, jgn putus asa, terus cuba diet sampai jumpa diet pemakanan yg sesuai utk mom. Sy pun hampir putus asa, sbab doktor cakap better jgn mkn any fruits, nasi kurangkan, minum manis pun tak boleh dah, and lebihkan sayur. Sy try ikut suggestion doktor, tapi tak tahan, cepat sy lapar . hahaha.. semoga kita mommies sihat² saja.. hari raya ni lagi la mau kawal pemakanan .. hati² ya moms.. Selamat hari raya ???

2 Balas

Waa. Byk nya turun.. sya pun kena gdm.. next week nak jumpa doktor lagi.. nak tanya, apa lagi tips dan diet sis.. boleh share? 😊😊

5y ago

sy kurangkan minum manis² terutama minuman yg 3in1, sy ganti dgn susu hi-goat dan air kosong saja.. mkn peria dan epal hijau tiap hari.. nasi dan makanan bergoreng mcm mee goreng tu pun sy kurangkan ..

Selamat hari raya! Btw, nice info sis 😍

5y ago

selamat hari raya sis 😄