Bukaan 2cm 37minggu

Hi mommies. Sy dah ada bukaan 2cm pd 37w1d. Tp xde sebarang tanda lagi. Biasa take time berapa lama ye utk normal birth tnpa induce/pecahkan ketuban untuk bukaan lebih?

6 Balas

Lain org lain cerita dia.. hehe ritu saya dah 39w takda tanda apa lagi sakit pun takda.. da 40w baru start sakit2, pastu pujuk baby suruh keluar 4w4d malam 1am pecah ketumban pi hospital check 2cm esok pagi 9.30am bersalin normal tanpa induce. Mlm tu Dr kata anak 1st ni selalu lambat lagi ni bukaan nk bersalin.. tp sbb da overdue Dr tahan ward.. nasib baik laa tk suruh balik 😂 start subuh contraction da kuat, panggil nurse ckp sakit sgt ni.. dia ckp kalau rasa nk teran nnti panggil la 🤦🏻‍♀️ hahaha sekali da panggil bnyk kali sbb rasa nk terberanak.. check bukaan dah 7-8cm haaa kelam kabut suruh ready labour room 🤣🤣🤣

2y ago

sama ank fes xde tnda jgk. fresh2 g hospital terus masuk lr😄

bersalin ni lain2 ..ade org cpt ade org lambat..sy ank prtama 36w jln bkk 2cm pch ketuban dkt umah kul 1pagi kul 3:15ptg bersalin,ank kedua 38w pch ketuban kt umah gak kul 3ptg jln bkk dlm 4cm kul 7:20ptg bersalin..yg no 3 38wsakit kt umah kul 8:30pg jln dh bukan 6cm trus msuk labour room kul 10pgi bersalin..😄..yg ke 4 ni nanti nthla mcm mne..moge2 mudah je.

2y ago

inn shaa Allah doa2 smoga dipermudahkan.sy wlau yg ke 4 risau2 tu ttp ade gk😆.xleh nk lari dr perasaan tu

Depends stiap bdn mommy tu sendiri. Tak boleh predict bende ni. Selagi takde tanda turun lendir drh or air ketuban pecah sendiri, ssh nk ckp sis.. huhu. Byk kan ckp dgn baby, berjalan, bt squat and bt urutan perineum. Moga dimudahkan sis.

2y ago

tq mommy

sme mcm sy mse ank 1st bukaan 2cm pda 37w, normal brslin pda 39w sbb air ktuban pcah.. tu pon bukaan bru 4cm nk tnggu bukaan pnuh lme jgak la time tu mlm bru brslin

2y ago

xpon sbb time tu dh kt labour room stiap mse kne cek denyutan jntung bby, nk brgerak pon sush time tu stiap stu jam kne pntau ngn nurse

Takboleh jangka , mcm saya haritu check 2cm . Doktor cakap lambat lagi so boleh balik . Esok tu 38weeks bersalin jumpa doktor yang sama 😂

Tak boleh jangka. Ketuban pecah akn buat jln cpt buka.