Hospital bag

Hi mommies. Sihat ke semua? Saya due 4/9 ni dah prepare barang utk ke labour room nanti. Saya nak tanya biasanya mommies bawak baju utk berapa hari ye? Over tak kalau bawak luggage je rasa macam tak larat nak sandang/pikul 🥹

11 Balas

ikut keselesaan sendiri sis. mana yang rasa mudah. saya bawa 3 beg masa nak bersalin tahun lepas. 1st time nak pergi berjuang 😂. taktau apa yang betul-betul perlu, so bawa 1 beg barang baby, 1 beg barang mommy & 1 beg makanan. dah macam nak pergi bercuti kan haha. tapi bukan la beg besar. kecik2 ja. ikutkan nak bawa 1 luggage ja sumbat semua dalam tu tapi rasa macam susah nak cari barang nanti. so asingkan lebih senang. 3 beg pun takda la bawa banyak just sekadar perlu. kalau tak cukup roger husband ja nanti. saya bawa barang budget untuk 3 ke 4 hari ja incase lepas bersalin masih kena stay dekat hospital lagi. lastly lepas bersalin sehari je duduk hospital lepas tu dah boleh balik. jadi ada yang tak berguna pun. untuk baby boleh la nak bawa lebih sikit kot pakaian takut baby berak kencing kena kotor boleh tukar. kalau untuk mommy better bawa baju pergi & balik ja. sepanjang dekat hospital guna baju dorang ja (hospital kerajaan, swasta tak sure).

Beg warded tu nanti bkn awk yg bawak sis tp suami/ penjaga. Masa sakit2 masuk LR tu guard mmg tak kasi ibu pregnant bawak apa2 sebenarnya. Sy prepare beg galas belakang je sbb nanti husband dtg jemput kita balik kan dia kena tolak kita atas wheelchair. Kita pula pgg baby. So agak susah nak angkut balik kalau bawak beg selain beg galas. Barang baby sy siapkan untuk 2 hari je dlm beg tu pack semua dlm ziplock, 1 tuala sy, toiletries, 1 baju check out dan biskut sepeket. Itu sahaja. Beg ni simpan dlm kereta untuk suami hantar masa dah warded nanti. Kalau brg tak cukup pun, hari pertama warded tu boleh je husband hantar brg tambahan. Masa layan contraction sy bawa beg galas sport yg kecik tu untk isi buku pink, thermos kecik isi air, baju baby di labor room dlm 1 ziplock, powerbank, fon.. Total 2 beg yg simple je

10mo ago

Ini beg galas sport untuk sy bwk masuk LR. Anak ketiga dah ni. Btw, due date sy pon 4/9. Tp sy harap baby keluar 31/8 dpt la anak merdeka sorang 😂

Saya dh siap sedia 2bag , due saya 3/9 , beg satu untuk si kecik n satu tu utk saya . Pastu nnti satu bakul untuk letak brg mcm biskut kerin. Kira ny 3beg tp tak besar2 laa kecik ja. Kalau brg mommies sya just bawak bju untuk plg je pastu pad sluar dlm pakai buang , minyak panas tp blm letak lagi laa sbb blm beli🤣 stoking selipar tp rasa ny kita mmg dh pakai selipar masa g hos nanti 🤣 powerbank ic sijil kwn. Kalau baby , 3pasang baju sekali sarung tgn kaki ye sekali topi juak , tisu basah pempers dia banyk saya bawak..minyak dia apa semua laa . Tu brg saya sbb saya pun first time 🥺 semoga urusankan kita dipermudahkan sis . Tak lama lagi tu 🥰

First dan second delivery saya bawa 2 beg ja. 1 beg saya, 1 beg baby. Tak perlu bawa banyak brg pun. Bawa luggage mmg lebih senang tapi susah nak ambil/letak barang. keperluan ibu - pad - toiletries - minyak angin - tuala kecil (utk lap2 badan lepas mandi) - jacket - selipar - makanan ringan (minuman 3in1, biskut, kurma) - powerbank, phone cable, IC, sedikit cash - pakaian utk discharge Keperluan baby - pakaian 3 pasang (termasuk topi, barut, set sarung tangan & kaki) - pampers & baby wipes - minyak telon - nappy cream - tuala, lampin, selimut utk bedung

10mo ago

oh faham..maaf saya baru pregnant first baby .xtahu ...thankyou penjelasan

Satu beg j sy stndbye..baju bby 4..topi..kain lmping..kain balut..sarung tgn n kaki..sabun..mnyk angin..pampes..tisu basah..yg sy ..sy bwk kain btik 1..baju lengn pnjng jnis myusu 1..tdung lbh 1..pad..snpder..bra..plstik kcik2..pmbersih wanita..brg mndian..stoken..tuala..dlm bkul pulak pam susu ..bekas kcik..utk sipm susu tkt bby kne thn k..minuman 3in1..biskut..sikat pngepit rmbt..temos air pns..air zamzam..air mneral..sudu..tisu kering..tapperware kosong..tkt xnk mkn lg time mknan smpai..blh simpn😅..bby fist😅 due 9/8 doa kn utk sy jgk🥰

Saye bawak satu je bag, letak skali baju ibu & baby. Cuma bju baby utk ke labour room je saye letk siap2 dlm plastik supayw snng nurse nk ambik.. X perlu bawk bnyk pun baju , utk ibu bawk je baju utk balik spasang n kelengkapan lain lah. baju baby saye bawk 4 psang. tp pakai dua je, satu lb satu masa balk😊

nk bersalin hospital mana? if kerajaan mcm saya bwk telekung, tudung, sarung lengan jenis tshirt , underwears towel, toiletries je. dress+ tudung je utk keluar wad. nk bwk luggage letak je la, tp tk perlu yg besar mcm nk gi holiday byk hari plk 😆

10mo ago

Sis kalau pakai baju hospital pink tu blh pakai sarung lengan ke? Kalu blh sy nk bwk..

Saya akan bersalin private so saya bawa je luggage smua masuk dlam tu. Pastu bawa 1 bakul isi la mknan kering ke ape ke 🤣 mmg taknak ah bawa yg kena pikul2 baik tarik2 tu je senang

Ikut mana sis rasa senang. Kalau senang bawa luggage, ye bawa je 😉 saya pun bawa luggage. Sumbat je semua barang dalam tu. Senang sorongg je tak yang angkut2 banyak beg. Hihi

kalau gov better bawak luggage la takut jauh kena jln nnt x larat nak angkat. kalau private bawak diri je dgn baju nak balik sebab semua dia sediakan