Scan baby weeks berapa sesuai

Hi mommies semua. Sy nak tny, sy scan 5 minggu nampak kantung, 8 minggu dah nampak jantung dan fetal pole. Skrg dah 9 minggu. Agak2 minggu berapa pulak sy perlu scan lg? Sy rasa mcm asik nak scan je tgk perkembangan baby. Yelah nak tahu keadaan baby ok x lagi2 bila bulan puasa ni. Sy berpuasa mcm biasa.

2 Balas

Biasanya di Klinik kesihatan, ibu akan discan pada trimester pertama (minggu ke 7-13), trimester kedua & ketiga. Dalam 3-4 kali shj. Jika tiada masalah atau risiko, tak perlu scan banyak kali. Seeloknya jgn lupa buat details scan nanti waktu kandungan 18 minggu-25 minggu (utk cek perkembangan bayi normal atau tidak) - jantina letak no 2. ini boleh buat di Klinik swasta (tiada details scan di Klinik gov, sbb khas utk ibu berisiko shj) Kalau ibu larat berpuasa, boleh teruskan. Tapi kadang kita taktahu kan dalaman macamana. jika ibu tiada masalah seperti darah rendah, kencing mnais, darah tinggi sewaktu hamil, tiada masalah teruskan puasa. Insha Allah baby ok shj. cuma awal2 pregnant pastikan ibu cukup zat dan nutrien utk badan dan pembesaran baby juga.

Dh buka buku pink ke? Klu dh buka, ikut je schedule yg nurse bagi.