Pregnant masa study degree

Hi mommies semua saya nak tanya ada tak yang pernah pregnant masa study degree atau tengah pregnant sekarang dan masih study. Macam mana nak yakinkan parents yang kita boleh habiskan degree tanpa tangguh semester walaupun mengandung? Mak saya tak percayaakan sayaa

14 Balas

saya pregnant masa amik master degree part time in research, bekerja full time in industry.. sblm khwin, masa buat research setiap mggu kne lalu roadblock rentas negeri time pkp.. at situ dah drag semester.. sbb perlu repeat experiment.. ujian saya masa dah nak submit thesis pulak, laptop buat hal dan hilang sume kerja saya.. saya kne start buat writing from 0.. ikutkan hati nak je quit.. tp pikir balik sayang usaha saya, tenaga, duit dll.. skrg saya masih buat writing, ank dah 6 bulan.. Alhamdulillah keluarga saya supportive.. sy cuba kuat semangat dan teruskan study walaupun lambat.. insya-Allah setiap permulaan ada pengakhiran yg indah.. doa, usaha, ikhtiar dan tawakal.. :)

kwn sya dlu...kebetulan dia pregnant sepanjang semester..Dan beranak msa hujung² sem nak dekat study week...Dan perform msa exam...dpt grade on time..tnpa tangguh sem..bukan dia sja..Kami yg selaku kawan ni pun kna bertolak ansur...lbih² lg bila Bab assignment group....Dan bila bap lecturer share note Dan bg tips exam...agitheuww lah...kena ada kwn yg supportive Dan family yg sgt kuat sbgai foundation...kamu sndiri juga kna kuat..sebab bnyk dugaan bila pregnant smbil bljr ni...jalan Sana jalan sini dlm kampus...kena buat assignment LG...study LG...ikut kelas LG...smoga sis kuat yee...sis boleh...

saya pjj degree.. 2x bersalin masa mengandung. dengan kerja lagi, dengan anak 2 lagi. pernah masuk dewan exam masa dah 38w tau.. dah 4 anak sekarang termasuk 2 yg mengandung masa pjj. alhamdulillah berjaya grad dgn cemerlang 😊 pendek kata, bukan mengandung atau masalah berkeluarga. tapi support yang kuat tu sangat³ penting. mmg banyak kali dah rasa nak berhenti. tapi suami bagi sokongan penuh . alhamdulillah.. so, apa yg awak perlu sebenarnya sokongan dari ahli keluarga.. in syaa Allah semua berjalan lancar

Sy skrng tngah prgnnt and study degree. Actually mula2 hrituh extend semester sbb ingat nak operation acl, then masa tngah urus borang untuk extend period dtng lambat. Check upt positif. Terkejut juga. Last2 bincng dngn family, tnya pendapat dr. Dr suruh prgnnt dulu. Operation lps bersalin. So alhamdulillah, time prgnnt time sy extend untuk operation so blh ddk dkt dngn suami.. Sblum ni pjj. Jarang2 jmpa means seminggu sekali or dua minggu kali.

sy pregnant masa degree. tapi last year last sem. perit betul. dgn morning sickness pergi kelas, pregnancy brain masa jawab exam, muntah2. kalau u belum pregnant, better u jarakkan. kalau dah pregnant, doa banyak2 moga Allah permudahkan. mak u risau je tu. benda dah jadik makk. gitu. tpi I tak recommend la sebab jaga anak ni payah sikit time study. anak nangis u nak buat assignment, nak buat fyp. ha serabut ye.

Saya sekarang tengah pregnant 4bulan, final year, final sem. Lagi sebulan nak habis belajar. Lepastu pjj dengan suami. Alhamdulillah Allah permudahkan semuanya, saya ada alahan tapi tak teruk. Cuma struggle lah sikit nak bejalan pegi kelas, naik tangga. Awak doa semoga Allah permudahkan semuanya, InshaAllah semuanya baik2.

awk kena perform la time exam..atau pun amik sikit2 je subject..bg sy xpe je extend sikit.. sbb bg sy kawin time study tu pun da komitmen kan nnt da bersalin pun bertambah komitmennya..tgk keadaan diri awk n sekeliling,byk beri sokongan ke x..

Dh mengandung, nak buat apa. Tak kan nak gugurkan baby. Skrg plan baik2. Lepas bersalin, siapa akan jaga? Sis kena pegi kelas kan. Jaga baby mcm keje sepenuh masa. Kalau tak de org tolong, mustahil sis dapat habiskan degree tanpa tangguh.

sy pregnant anak pertama masa 1st year, yg ke 2 final year..insyaAllah ada je rezeki kita dan anak..lg semangat kt study..

skrng dh semester berapa ea?? dan bila di jangka akan grad???

1y ago

kalau tak larat blh tangguhkan..tp kalau larat boleh je teruskan..depends pd bdn bagaimana... buktikan awak blh buat .in shaa Allah parent akan ok kalau tgk msih truskan study wlaupun tgh pregnant dan tak lama lg akan ada anak... doa yg baik2 in shaa Allah smua yg baik2 shj akan brlaku..mg dpmudahkan segalanya amiin