Gatal sgat kat ketiak, lengan, celah2 lengan dan dada

Hi mommies semua... maaf pertanyaan agak xsenonoh sikit....nk tya, sesiapa pernah kene ruam yg teruk msa mengandung x? Sejak mengandung (skrg dh 7bulan), ruam xberhenti2 timbul kat ketiak (sgt2 gatal dan mengganggu tidur, dan adakala sampai darah sbbkan garu) dan lately getting worse, dia timbul kt lengan jugak dan sikit2 kt dada dan sgt2 gatal... selain penggunaan calamine lotion, fusidic acid dan zink oxide (doktr bagi), ada solution lain x? Terima kasih...

Gatal sgat kat ketiak, lengan, celah2 lengan dan dada
6 Balas

saya tang kaki ngn tgn masa preggy anak frst kulit kering sgt2 garu sampai berdarah2. tang anak second ingt tak da msok 27week dia gatai smpai skrg. yg ajaib nye lepas bersalin anak sulung tu terus hilang gatai2 n parut tu sume 😅

Masa raya panas sangat. Majority celah celah & leher sy ruam gatal. Sy beli ubat dekat farmasi je. Dia bagi yang ni. Alhamdullilah ubat ni serasi dengan sy. Seminggu gitu dah okay

sis alergi ni, jaga pemakanan. saya pun alergi sblm preggy tpi masa preggy alergi kurang kt kulit. saya recommend pakai lotion rosken warna ungu takde paraben inshaAllah membantu

saya celah kangkang pun ado...tukar balik sabun L zionis baru ok 🥹sabun lain xngam .

3w ago

🥲 sis cuba juga tgk bahan dalam sabun, mungkin ada yang sensitif...saya baru 2 minggu mcm tu jumpa solution kulit kepala...rupanya xleh ada bahan sulfate/sulphur. bila pakai shampoo takde bahan tu, terus elok alhamdulillah.

boleh cuba lega kan pakai allano lotion. and pemakanan juga mcm suggestion lain

Elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat. Cuba tengok perubahan