First pregnancy

Hi mommies! Saya lewat period seminggu. Kalau ikot kan pregnant 5w 3d tapi belum jumpa doktor lagi. Bila ye masa sesuai saya boleh jumpa doktor untuk scan? Kalau double line pekat macam ni agak2 bila scan dah boleh nampak baby ke belum ye? Malas nak pergi banyak kali kalau awal lagi. Terima kasih ye 😊

First pregnancy
17 Balas

Boleh je buku awal. Apapun call je klinik dulu. Macam saya, saya berisiko (berumur 35 tahun ke atas) dan ada spotting, lepas 2 kali upt guna strip macam gambar di atas, terus call klinik swasta untuk pengesahan hamil, doc sahkan hamil dgn kira minggu juga scan (alhamdulillah nampak kantung), doc swasta advise sy buka buku pink cepat sbb umur berisiko. ) Doc sahkan sy hamil 4w ++ . Sy call dan wasap KK bgtau apa yg doc swasta advice, KK pun minta sy dtg keesokkannya utk daftar buku pink. Elok lah cek up awal bg kandungan pertama / ibu hamil berisiko ibu hamil berisiko ni di kalangan umur 35 tahun ke atas, ada penyakit ; kencing manis, darah tinggi, jantung, kanser dll lah. Yang pernah keguguran pun , hamil ectopic pun better daftar buku pink cepat. Lagi cepat dapat cek up, lagi bagus. Lps tu sy call

2y ago

mcm saya lps dpt tahu pergi klinik swasta utk confirm,then diorg bg ubat. Lepastu 10w baru saya dpt buka buku

Alhamdulillah.. tahniah3.. boleh try ke swasta dulu untuk scan.. boleh confirm nnti sebetulnye berape mggu.. kdg dia lmbat sikit tarikh persenyawaan tu.. kalau pegi time ni at least kite tahu kantung duduk dlm rahim atau x.. mase ni mmg xnmpk lg baby.. kalau perlu sgt boleh tggu nnti 7 week inshaAllah masa tu jnin dah ade.. nk buka buku 8 week - 12 week.. atas klinik boleh col KK terdekat.. yg penting jaga mkn.. jga minum.. jaga diri.. bykan rehat.. jgn buat kerje2 berat

2y ago

eyh lupe.. mkn acid folic jgn tggal tau nk selamat mkn obimin atau maltofer.. cari mknan yg terus boleh buat HB cantik.. kalau sy amal susu HL..

Wah xjauh beze saye hrini 5w1d .. Made 4w4d dh ke kk mntk tarikh buka buku.. Nurse sruh dtg masa 11w1d.. Buku ni kne call dlu nti nurse bg tarikh https://chat.whatsapp.com/D2YoMYjnX8e1lC1skBLeaW Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2022 💟

2y ago

Tq ya sis

Hi. Klu sis x nk pergi bnyk kali tggu 8-10w... 8w InsyaAllah nmpk heartbeat, tp janinnya blum tentu jelas. 10w tu boleh nmpk janin & jelas kaki tgnnya bergerak2.. Dah boleh buka terus buku pink.

2y ago

Okay sis terima kasih 😊

Alhamdulillah. tahniah. skrg ni,nk buka buku pink guna quemed dh sis. booking dr situ. elok lah kiranya dh 11 week ke atas. time tu bila scan, nampak semuanya. in sha Allah

Kalau nak pergi scan swasta 7-8w nnt dah boleh pergi. Kalau nak buka buku pink terus, call kk berdekatan dan tanya bila boleh buat appointment. Selalu dalam 8-12w

2y ago

Okay2 terima kasih ye 😊

slalunya nurse pesan jika dah naik tanda ni kena buat buku dah . pastu jumpa doktor untuk scan nanti dia bagi tarikh plak🥰🥰🥰🥰😇😇

2y ago

Saya baru balik dari scan tadi. Alhamdulillah sis dah nampak sikit baby tapi kecik lagi

better klu anak sulung dah bleh buka buku pink..buka awal skit..e2 pndapat sya la..stengah org 12w baru nk buka buku..

2y ago

Boleh ye bukak awal?

dokter kate 9w keatas....sy scan masa 5w x nmpak kantung...cuma rahim je besar....kne reapet balik 9w nti...

Thank you sis! In shaa allah semoga urusan awak dipermudahkan nanti and baby membesar dengan sempurna 😊