Jumpa doktor

Hi mama semua saya first time pregnant baru tahu pregnant last week so saya dah boleh pergi jumpa dr untuk scan atau kena tunggu kandungan besar sikit? Kalau ikut kiraan LMP sekarang baru 5w 3d #advice #firstmom #bantujawab

11 Balas

5w-7w boleh scan guna tvs (sy scan by 5w mmg nmpk kantung scan tvs, ni doctor yg scan dkt KK) 8w ke atas boleh scan biasa atas perut tu Slalunya org suru tgu besar sikit bru scan tp atas masing2.. Klu sy, sy mmg g scan je awal utk tau kdudukn kandungn ..tp klu u nk tgu kandungn besar sikit dlm 9w ke atas yg boleh nmpk baby bru scan pn boleh Scan awal nmpk kantung kosong je dlu, masuk 6w nti bru nmpk kantung & yolk sac then dlm 8w/9w baru nmpk baby & heartbeat

masa saya 5 minggu saya ada pergi klinik swasta untuk scan tapi dr cakap tak payah scan sebab tak nampak apa pn nanti membazir duit , sekiranya urine test positive dan tiada pendarahan maksudnya pregnant. untuk buka buku dan scan di kk pula ikut pada klinik , ada klinik terima kalau baru , ada klinik dia terima masa 8 minggu ke atas , kena call klinik tu tanya minggu ke berapa dia terima untuk buka buku. bila buka buku nanti kk akan scan untuk tentukan tarikh edd dan umur janin.

Saya masa sya dpat tahu sya pregnent 5w4d sya terus pergi scan sebab saya nak tahu sama ada dalam rahim atau luar rahim , untuk pendapat saya baik awak pergi cek laa sebb ni first pregnent awak kan jadi awak kne berjaga jaga juga sekurang nya kalau awk scan awal awak boleh dpat dengar penjelasan dan pendapat doc

firstmom kan..klu sy awal2 sy dah scan swasta dlu,sbb excited nak tunjuk kat suami.walaupun baru 4w da nmpak kantung atleast lega dlm rahim dan comfirm pregnant yg disahkan oleh doktor.berdedau rasa,hehe. lpastu baru buka buku pink kat kk repeat scan lg 6w dan seterusnya..

Kalau betul usia kandungan 5w, tunggu lagi sikit pun ok. sbb kalau scan tk nampak, kena repeat lagi dtg. cons : keluar duit 2 kali 😂 masa saya, saya tunggu 8weeks baru pergi scan. tapi terpulang ibu, tak ada masalah pun nak pergi awal. hihi

Saya awal2 tau pregnant terus scan. Then dr kata belum nampak apa2. Minta repeat scan lagi 2w. Then lepas 2w scan still sama. Kali ketiga scan nampak dah kantung. Agak membazir lah kat situ. Kalau saya tahu, saya scan lambat sikit

terpulang dekat kita sis .. nak scan atau tidak . tapi boleh jugak untuk terus scan . nak tahu janin dalam rahim atau luar rahim .

kalau sy 7-8w pergi scan kat swasta sementara tunggu appointment buka buku pink kat kk. nampak heartbeat

boleh kalau nak gi. tapi seeloknya tunggu 8w.