Tak tahu nak bezakan contraction betul atau palsu

Mommies. Saya dah 38w 3d. Kerap rasa perut mengeras dan kadang tu sakit kt perut atau sampai belakang pinggang. Tpi tak kerap. Kadang sehari ada rasa pagi malam ok. Petang ok malam sakit. Jadi sy confused ni contraction betul ke tak. Perlu ke pergi hospital?

6 Balas

Sy dh 40 minggu 2 hri tp xde contraction lngsung antr gi hsptal laluan bby x buka lgi 1 cm pun xde dia kta.. Dh lhh kne covid strss nye..docter sruh dtg lgi time sakit je😓dh lhh tnda2 sakit pinggang ke kluar drah ke xde rsau bby apa2 dlm perut

saya pun rasa mcm ni skrg anak 2nd.sbb pgalaman anak 1st x smpt merasa mcmni. tp utk pgalaman anak ke 2 (otw) saya kerap bawa tarik nafas & btenang.. LPs tu xde.. esok dia mcm Tu juga ..saya pun jdi confuse 🥴

12mo ago

sama...sy ank ke 3 ...asik mengeras je

awak dah 38w, tu bukan contraction palsu. tu memang contraction dah cuma still early contraction. bila dah kerap sangat rasa macam tu as in dalam masa 1 jam dah rasa banyak kali cemtu dah boleh standby dah baby nak keluar

12mo ago

Ye ke sis. Semalam seharian sy raa perut mengeras cuma gap macam jauh jauh tapi sampai malam rasa. Harini pon sama. Cuma tak ada gap masa yang sama. Kadang beza satu jam. Kadang beza 30min.

Tu Tanda nak bersalin dah tu..kena tgok jam..kalau makin lama sakit tu dtg cpt2 pergi hospital..sy camtula..skrg tgh berpantang ..dh 9 hari sy berpantang 😊🥰

sama lah dengan sy..nak pergi takut jalan belum buka..hari tu 37week 1 hari sama juga keadaan mcm tu mengeras dan buang air besar bila g hsptl cek jalan blm ada lg.

saya 37w 6d rasa mcm ni dah 3 hari brturut2 tp slalunya petang dn mlm dia datang. kalau siang mngeras sja.