Berat naik mendadak masa mengandung.

Hi mommies, sapa ada pengalaman macam saya? Masa before pregnant 54kg, masuk 22w berat naik sampai 4kg jadi 60kg. Sekarang dah 25w, berat naik lagi 63.3kg. Total berat naik dah 7.3kg 😭 Bila tanya nurse apa keburukan nya, dia ckp antaranya susah nak turun berat macam asal lepas bersalin nanti. Nak nangis bila dgr tu, ada tak mommies yg macam saya? Betul ke susah nak turun berat lepas bersalin nanti kalau naik mendadak sangat? 😭😭 Sekarang jadi nak makan apa pun semua takut, macam tak enjoy dah nak makan hmm. Anak first haritu elok je berat, anak 2nd ni macam teruk sgt je naik berat hmmm.

1 Balas

Tak semestinya berat susah nak turun jika puan jaga pemakanan dengan betul, kerap senaman dan elakkan stress. Buat masa ni kurangkan pengambilan makanan begula, tinggi karbohidrat. Lebihkan makanan sumber protein, dan serat sayur. Banyak sumber protein dan serat sayur ni bagi lama kenyang. Minuman bergula baik elakkan. Minum air kosong secukupnya. Kerap bersenam. Paling senang brisk walk dan senam kegel.

3w ago

Thank you awak bagi semangat balik 🥰 Hari2 duk fikir nak makan apa sebab macam trauma risau makan je naik berat huhu.