baby girl sunat

Mommies out there, nk tnye. Cmne nk jaga baby punya tu baru lepas sunat. Doktor pesan jaga mcm biasa, cuma dh empat hari normal ke luka dia still berbau sikit. Sye sorg je kt rumah 😭 tatahu nk handle cmne. Mummy yg ada pengalaman boleh share tak camne. Baby saya okay, aktif. Cuma sye risau. Luka dia still nmpk merah. Lpas tu okay ke sye lap tepi labia dia guna baby wipes? Sbb ada putih2 sikit

12 Balas

Mcm sy dlu bby sy sunat ms umo 3bln.. lepas sunat doc letak ubat kuning..doc tarik pampers ke atas btl2 pmpers xde ruang dkt bwh dh..kmdian dia bg klip pmpers kiri kanan tu ketat2 tuk bg cpt stop drh lepas sunat...dia suh biakan 2 jam jgn tuka pmpers..jgn kena air.. lepas tu nti lepas tuka pmpers bby selepas 2 jam sapu ubt kuning .lepas tu bby ok je..xnangis .xmerengek n meragam..serta tiada bau apa2.. mungkin teknik sunat stiap doc berbeza kut. Mcm ank sy.. alhamdulillah lepas tu ok dlm sehari dia ok..n xde bau..nti cuba sis g klnik tu balik n rujuk pd doc trsebut mcmne blh trjd mcmtu..mg dpmudahkan segala nya..aamiin

4y ago

Sikit je .. mebi tgk doc tu nye teknik sunat mcmne kut..sbb tgk dkt dianye pmpers pn skit je drhnye..lepas tu dh ok..

Salam... akak, minta maaf sy nak tanya sikit. Tp jgn gelak ye😅 sy tak tau yg baby perempuan tu kene sunat. Betul ke sunat? Apa yg nak disunat?? N wajib ke? Dlm islam ada ke ajaran utk sunatkan baby perempuan kak?? Sbb anak sy lelaki😁Tmksh sekira nya kalau ada yg sudi menjawab🙏🙏

4y ago

Imanbha @ trmksh kak🙏 inshaaAllah hani baca. Anak hani baru seorang, lelaki. Sbb tu hani tanya, kalau2 ada rezeki ank perempuan 😁 blh lah hani nanti khitan kan

Y jg biasa la sis bau sikit takpe tu lma2 ok..kl sis dbg ubt dr doktr tuk sis mnum jgn lp mnum tu cpt smbuhkn bby pula cz bby susu bdn kan? &Kl lampin dia pnuh cpt tukar ksian kn..lap guna tissu bsh yg putih2 tu..perlahan jgn dtekan..

4y ago

Smlm sye bersihkn putih tu, bau dia da kurang. Takpe esok sye g klinik balik

Rujuk ngan doktr sis law masi x ok... Law anak saya dlu brsunat dkg ja.... Org dlu2 yg sunatkn pas da sunat just sapu ngan ubat minyak batu jer.. Dlm 4 ary ja da ok bekas tmpt brsunat tu...

Sis sunat anak umur brapa bulan..saya sunat anak masa dalam pantang lg..cukur rambut terus sunat Alhamdulillah senang jaga dan cepat sembuh..sebab dalam pantang ibu pun jaga makan

4y ago

Sye 4 bulan sunat. Pilih time dia tak kena vaksin

Jaga mcm biasa jer sis..kena kerap tukar pampers utk maintain kebersihan baby..InsyaAllah dlm semunggu ok dh tu..baby kalau luka mmg cpt semboh🙋🏻‍♀️

Saya sunatkan baby girl dl pantang lg..ok je..x de masalah..sunat d kg je..dgn bidan kg..

Jaga mcm biasa. Doc bg antibiotik suruh sapu tempat tu.. tp kerap trngok lampin..

Rujuk balik dengan doktor kalau masih sama lagi dlm seminggu

Jaga mcm biasa. Mcm sy, doc bg ubat sapu.