Baby girl sunat

Hi semuaa. Siapa ada experience sunat baby girl? Berapa bulan boleh sunat? Lepas sunat baby merengek tak? And ada apa-apa kena buat untuk jaga luka sunat?

19 Balas

mcm sy dlu anak lahir prem 34 minggu.. kmdian pergi klnik pakar kanak2 kata tengok keadaan anak mcmne... then dia nasihatkn sy untuk dtg kembali n hntr ank pd umur 3 bulan. .. mcm luka lepas sunat tu alhamdulillah cpt je sembuh... doc tu lepas sunatkan ank dia bagi tip lepas doc pakaikan anak pamper biakan selama 2 jam... sebab lepas sunat doc dh letak ubat kuning dan try pakaikn pampers seketatnya mcm tarik dr part belakang dan dpn tu btl2 naik ke atas tarik sblum tapeknnye utk stopkn drh lepas bersunat . alhamdulillah lepas 2 jam sunat ank sy ok takde berdarah..luka pn xnampak..cuma ms dia kencing awal2 lepas bersunat tu dia mcm menjerit nangis kejap mcm terkejut..mungkin rs pedih kut .lepas tu dia ok aktif mcm biasa mlm pn tdo ok...tp doc ada bekalkn ubat kuning utk sapu lepas mandikan ank..tp xtwla klu tmpt lain mcmne☺️

Hi mommy. Saya sunatkan anak masa anak 6 bulan. Boleh je kalau mommy nak bawa lagi awal. Sebab anak buah ada je yang pergi lagi awal. Anak menangis masa doc tengah sunat tu je. Lepas tu takda masalah. Takda pantang apa-apa pun sebab masa 6 bulan masih makan bubur kosong lagi dan sayur-sayur. Letak protein pun tk banyak so takda masalah. Alhamdulillah okay je 😊

hai mommy,saya sunatkan anak masa umur 2bulan.tapi lagi awal lagi bagus,masa doktor sunat je baby menangis kejap je...lepas tu ok dah..tak ada pantang pun,doktor akan bagi ubat sapu untuk luka sunat tu,dan jaga kebersihan tu je,lepas 2 atau 3 hari dah ok tu..saya pun mula2 takut juga,tapi lepas melalui sendiri,saya yakin mommy pun bole.

3y ago

Saya sunat kan anak saya masa umur 6bulan .. Anak sye tak nangis langsung

saya sunat kan baby masa 4 bulan . sebab masa 2 bulan nak sunatkan dokter ckp kecik sangat 😆 . dokter toreh sikit je kt tepi biji bgi keluar darah . baby pun tkde nangis . and dokter ada bagi cream . saya sapu sekali dh pulih tempat toreh tu

Anak sy 4 months dah sunat. Tak nangis pun. Sbb syaratnya ada keluar darah bila dgunting. Doctor akn gunting sikit sja. Anak pun tak rasa sakit.

sy sunatkn bbygirl sy masa 4bulan . alhamdulillah bby tkde meragam apa pun . penjagaan dia tkde la remeh pun . just kena jaga hygiene je

sunat baby girl masa umur baby 44 days(last week)... syukur, x da apa2... merengek sekejap sj masa d potong, lpas tu x ngis lg

Saya sunatkan anak masa dlm pantang lagi. Doc cucuk sikit je bg keluar darah sikit. Baby ok je. Xmeragam ke ape pun.

habis pantang 40 hari saya terus bwa anak sy sunat. x merengek apa pun, sis..sunat masa kecil senang je jaga

bby sy masa umur sebulan. xde kena pantang apa2. jaga kebersihan bby je. terutama private part.