Boleh ke still berpuasa bila bawah perut cramp?

Mommies out there, kandungan saya baru je lebih kurang 4weeks tapi asyik cramp bawah perut and sakit pinggang. Kalau macam ni is it okay saya berbuka puasa or boleh still berpuasa? 🥺#firstmom #bantusharing

9 Balas

hi..... kite macam lebih kurang sama pregnant skrg... saya dapat tahu first day puasa... hari first puasa.. tghri sakit perut, saya tahan... second day, saya berbuka dah tengahari...hari ketiga n seterusnya saya x puasa dah... sebab saya perasan kalau puasa, perut saya akan sakit dari siang sampai ke malam.. risau memudaratkan.. sekarang saya xpuasa dah start hari tu.. alhamdulillah xrasa sakit dah perut... saya still sahur makan nasi dengan husband.. tp lunch, kena amek berat jugak. macam nasi. kalau x, perut tu akan sakit bila petang. saya rasa awak mcm saya jgk. better xyh puasa lagi skrg. nanti boleh ganti smula.. btw, saya anak second.. sebelum ni pun takde pengalaman pregnant masa bulan puasa.... take care ye.

Mse awal2 pregnancy mmg akn rasa cramp, sbb rahim sdg mengembang & bru nk membesar.. Baby pun bru nk develop, jantung bru nk tumbuh. Pada pndpt sy tempoh ni sangatlah kritikal n sensitif. Bkn shj ibu perlukn rehat yg cukup, faktor pemakanan pun memainkan peranan supaya janin dpt terus hidup. Waktu mkn kne jaga.. Klu sis rasa lapar mmg harus terus berbuka. 1st trimester ni lah bnyk berlaku keguguran, hrp sis x paksa utk terus berpuasa klu x larat.

2y ago

Allahu terima kasih sangat for the comment 🥺. Memang macam badan tak boleh tolerate untuk berpuasa sepanjaang hari. Kadang mampu sampai tengah hari lepastu perut start crampp

Saya skrg pun pregnant 6w. Saya dpt tahu pregnant sehari sebelum puasa .mmg fmly n kawan tkbg puasa . sbb Saya pernah miscarriage sbelum ni. Masih fragile. bby perlukan zat utk membesar. klau sis rasa lapar kena mkn sis . jgn pksa diri ye . Saya pun tringin nk puasa . tapi itulah . pkir byk kali . moga Kita sentiasa sehad2 aje ye.

1st trimester ni teramat lah fragile. baby tgh nk develop. kalau rasa xselesa kt perut,sila lah berbuka. jgn jd mcm sy. mengeras,sy abaikan nk tunggu berbuka. lastnya jam 5ptg,sy bleeding darah fresh merah. takot bukan main. nk ke klinik,sy masih kuarantin. doa bnyk2 moga xkeguguran

2y ago

sy xp klinik pon. baby dh ada gerak². sbb sy dh 20 weeks da. so sy assume he's okay. hari ni last kuarantin. selasa ni check up. bru jumpa doc

org mengandung dan org menyusukan anak hukum dia harus untuk tidak berpuasa. tak salah pun sis kalau nk buka. sbb kita taktau dalam kandungan macam mane. islam tu mudah jgn paksa utk puasa. sbb kita nak bagi anak cukup zat. kalau taknak ambik risiko jgn paksa puasa.

jgn paksa apabila sukar , amik precaution ganti semula bila berkebolehan, tanya doctor apa cadangannye

ikut pada kemampuan sis. bahaya untuk kandungan juga kalau kerap terasa..

2y ago

Aminnnn InsyaAllah ☺️

Tak larat sgt, berbukalah. Nanti ganti.

2y ago

Thank you awak 🥺 tulahh kalau lapar sikit je nanti bawah perut crampp, dah berbuka tu kurang dah rasa cramp dia