Boleh ke still berpuasa bila bawah perut cramp?

Mommies out there, kandungan saya baru je lebih kurang 4weeks tapi asyik cramp bawah perut and sakit pinggang. Kalau macam ni is it okay saya berbuka puasa or boleh still berpuasa? 🥺#firstmom #bantusharing

9 Balas

Mse awal2 pregnancy mmg akn rasa cramp, sbb rahim sdg mengembang & bru nk membesar.. Baby pun bru nk develop, jantung bru nk tumbuh. Pada pndpt sy tempoh ni sangatlah kritikal n sensitif. Bkn shj ibu perlukn rehat yg cukup, faktor pemakanan pun memainkan peranan supaya janin dpt terus hidup. Waktu mkn kne jaga.. Klu sis rasa lapar mmg harus terus berbuka. 1st trimester ni lah bnyk berlaku keguguran, hrp sis x paksa utk terus berpuasa klu x larat.

2y ago

Allahu terima kasih sangat for the comment 🥺. Memang macam badan tak boleh tolerate untuk berpuasa sepanjaang hari. Kadang mampu sampai tengah hari lepastu perut start crampp