1st Pregnancy

Hi mommies. Normal ke awal2 pregnant ni sakit bawah perut ni? Mcm sakit senggugut tu tapi tak sekuat senggugut lah. Risau lah pulak.

21 Balas

Mild cramp klo minggu 2-5 xd masalah. Klo ada rasa mencucuk sampai xley bangun, kena maklum kt doktor, dibimbangi ektopik. Klo cramp kuat disusuli bleeding kena take note. Klo bleeding lebih 1 pad dlm sejam, mesti pergi emergency.

5y ago

InshaAllah. Banyak kan rehat. Sy awal2 pun banyak baring je.

Mmg normal uri uri kita sakit sebab baby nak membesar dlm perut. Kalau sakit baring kaki buka lipat dia. Nnti dia kurangkan sikit sakit.

saya alaminya skrg.. tiap pagi macam ada angin.. memulas kat situ.. sebu semua ada.. arghh.. 6week juga.. Apa yg berlaku sbnrnya.. Bahayakah?

5y ago

smlm ada ketulan keluar 2x and i'm bleedg.. perut sakit mcm sggut bawah tu sblm bleedg heavy.. ke dua2 lutut lenguh serta sengal kat buku lali... hari ni hr ke 3 sy kehilangan..baby sy..😣😞

Normal tu sbb rahim kita tengah mengembang untuk ready tampung baby 😊..yg penting jangan terlalu lasak2 awal minggu kehamilan ye..

mmg rasa sakit tp xteruk sgt.. rasa krem je. klu x selesa sgt, bwkla g jpa doktor utk susulan. takut ada yg merbahayakn ibu n anak

Aah betul sy pun sama, takut jugak kalau ade ape2 kan.. serius rasa sakit bawah perut mcm nak period...

10mo ago

Betul saya pon selalu kena kadang risau jugak, bila saya byk kan membaca baby perlu byk nutrisi awal2 ni kena rajin makan 2-3 jam jugak supaya perut tk memulas. Pastu rehat. And jgn lupa folid acid + Vitamin C

Saya pon alami mild cramp. Saya dinasihatkan berehat dan kurangkan kerja berat, jaga emosi.

Sy pn rasa mcm ni juga...kndungan baru 5 minggu...tp sy rasa normal je..hope x ada apa2 la..

4y ago

sy pn sama mcm sis...kdg pusat pn rase ngilu & tegang

saya kurang pasti normal atau tidak. tapi saya pernah alami. tiada apa2 blaku..

Normal tu.. Sbb bby bru lekat, jdi tu yg jdi skit mcm snggugut tu