bolehkah makan mangga muda cicah garam

hi mommies . nk tanya. sy pregnant 11weeks tiap2 hari nak makan mangga cicah garam. tp suami xbagi dia cakap xelok. betul ke ? bukan ke mangga muda ada khasiat jugak. ni kandungan first so sy xtau sangat .

10 Balas

sy pun masa preggy 1st trimester selalu mkn mangga muda cicah garam @ cicah maggi bersama dia punya perencah tu sb masin.. sb rasa masin tu buat sy kurg rasa mual2.. dlm sminggu 2-3 kali jgk.. bila dh masuk trimester kedua suami dh xbagi sb apa yg ibu mkn dh sampai kepada baby.. mujur masuk trimester kedua dh rasa xnak terus mkn mcm tu.. tp still suka mkn masin2 dlm masakan.. nasib baik xdpt darah tinggi.. tp pelik sy suka mkn masin tp xdpt plak darah tinggi n sy xsuka mkn manis masa preggy ada plak gdm. on medication plak tu😂😂😅

xde mslh pun. husband awak mungkin risau kalau awak mkn benda masam takut pedih ulu hati atau pedih perut. org pregnant kan senang kena pedih ulu hati. cicah pulak dgn garam hari2. cuma pastikan dah makan berat la sebelum nak mkn mangga muda cicah garam tu. okay la tu suami awak caring, nanti explain balik dkt dia ye

2y ago

wahh yeke tq awak

sy pun suka makan mangga muda yg masam tu. boleh katakan kerap jgk. tp sy kawal sebab gastrik teruk masa mengandung ni. pastikan sis makan berat dulu baru makan mangga ye. bila makan mangga rasa elok ja morning sickness tu. tp dah masuk 2nd trimester sy dah kurangkan makan mangga muda sbb morning sickness dah kurang sikit.

Kalau awal pregnancy, mulut rasa pahit jer..kalau itu yg boleh makan, makan jer.. Sy pn awal2 aritu, bnyak mkn mangga muda cicah garam xpun gula kicap.. Sb nk mkn nsi pun, tekak taknak.. Makan tu jer yg boleh.. So far awal-pertengahn preggy, hb cantik.. Dah hjung2 masalah hb pun muncul 😂

saya baru makan mangga muda semalam. kawal kuantiti pengambilan saja. takut nanti pedih ulu hati atau kembung perut sbb benda masam. take care sis.

Baca ni buat rasa nak g petik kedondong sebelah rumah pulak balik kerja nnt 😂 garam jgn banyak tauu. Mangga ok jee

Makan mangga je sy rasa xde masalah. Garam tu kalau boleh jgn selalu takut awk dpt darah tinggi time pregnant..

2y ago

bahaya pulak kan dpt darah tinggi. tq !!

sedap tu sis..terliur lak saye ttbe tringat mangga mude cicah grm🤤🤤

Baru baca je dah meleleh air liur... Adehhhh.... Sedapnya 🤤🤤🤤

🤤

2y ago

kan... tp sy tak nk mkn mcm ni.. haha sbb ada sejarah gastrik.