GBS

Hi mommies! Nak tanya, GBS Test boleh buat pada minggu ke brape? ? Mommies ada pengalaman gbs positif x? Boleh share ? ?

3 Balas
Expert

Hi 🤗 GBS (group B streptococcus) test selalunya disaring pada usia kandungan 36 minggu ( swab diambil dari faraj) GBS adalah kuman yg biasa terdapat dalam usus (jadi ia boleh terdapat dlm najis) dan boleh pergi ke kemaluan.... Kebanyakan wanita mempunyai GBS (drpd 10 wanita 2-3 ada GBS), dan selalunya tidak mempunyai gejala. GBS menjadi masalah ketika melahirkan bayi, dimana bayi boleh dijangkiti ketika proses bersalin. Untuk ibu² yg ada GBS, antibiotic akan diberikan ketika proses bersalin untuk mengelakkan jangkitan kepada bayi. Hope this helps.