Baby suka hisap jari

Mommies! Nak tanya, baby saya 3 bulan dah tapi dia suka hisap jari. Kalau boleh semua jari nak masukkan dalam mulut. Lepastu air liur meleleh leleh. Satu lagi, dia suka kunyah pacifier, bila dia dah hisap lama lama saya perasan dia mcm kunyah kunyah. Kalau saya bagi dia pegang rattle toys ke cloth book ke, mesti nak masukkan dalam mulut. Dia mcm gatal gusi tau. Kena bagi teether ke? Atau normal baby umur 3 bulan buat mcm tu?

11 Balas

normal.. utk dia bercakap nti sampai masa, utk dia makan nnti 6bulan, semua tu pembelajaran.. jgn risau basah ke masuk tgn dia ke masuk kaki dia ke.. jgn halang tu semua penting utk dia... blh je bagi teether bg pakai bib selalu lap mulut muka bdn dia

Normal sis tu salah satu baby growth. Yg merisaukan kalau baby x buat semua benda tu. Mcm anak i pun skng dah 4m mmg start 3m baby suka masukkan semua jari kat mulut air liur menjejes. So start 3m saya dah beli teether sedap je baby hisap2 benda tu.

6mo ago

kn! klu boleh semua tgn nk masuk dlm mulut haha tpi orng sekeliling ingt dia lapar padahal dia dh lenjan susu 5oz setiap 3jam skrng dh 4bulan dh dia hahaha

aah dh blh bg bby mainan teether dah..okla tu dia dah pndai isap jari..dia pndai tenangkan dri bak kata org tua2 dlu.. mcm ank sy dlu pun mcmtu..ia normal tuk perkembangan baby

anak sy msh hisap ibu jari smpi umur 1 thun 1 bulan.. x tahu la normal ke x.. x kira waktu tdur atau waktu dia tgh santai² hsap jari..kdg kita sbgai² ni x slesa tgk..

6mo ago

yeke sis.. rsau plak sy.. sy dlu x isap jari ..

normal sis dia tgh nk explore jari tgn kaki tu.. kalo org tua nnt dia kata nak adik kalo isap jari kaki, pdhl dia bru kenal jari2 dia 😁

normal sis. nnt once baby u mcm meragam sbb bengkak gusi time gigi nak tumbuh u letak teether dalam fridge then bg ank isap.

normal yaa.. ank sy skrg pon 2 bln lebih.. suka je isap jari kadang2 semua jari masukkan dlm mulut..

tgh fasa teething.. anak sye dlu pun mcm tu.. 6 bln da tumbuh 2 gigi..

normal. nak bagi teether pun boleh, tak ada masalah

normal utk perkembangan bayi...