Paranoid mummy 🥲

Hi mommies, nak share sikit pengalaman sy. Sy da 8w++ preggy, masa first time detect preggy tu kandungan baru 5w cmto, ada gi klinik swasta untuk sahkan kehamilan jea sbb senang nak buka buku pink. Tapi disebabkan sy pernah gugur masa first pregnancy dlu so doctor suruh sy buat scan dari bawah tu. Masa scan tu kantung still kosong dan kecik dari usia yg sepatutnya. Doc ckp maybe sbb period sy irregular after gugur haritu, then okay laa sy rasa senang hati. Then masa kandungan sy msuk 6w sy ada kluar darah sikit dgn lendir, tapi tak berterusan laa. Just sekali tu jea masa sy buang air kecil, then sy pun ajak husband gi klinik untuk scan. Sy mmg agak paranoid sbb pena gugur dlu, sbb dulu pun waktu bleeding sy boleh delay 2 3 hari nak ke emergency sbb time tu sy takde pengalaman. Ingatkan benda biasa. After scan 6w tu pun sama juga, just nampak kantung sahaja tapi da membesar dr before. Masalahnya sy ni yg terlampau paranoid, sy risau kalau blighted ovum (nauzubillah). Sbb sy ada pcos, benda tu buat sy makin stress. Hari hari duk fikir baby sy da ada ke, sbb sy kena repeat scan 25/9 ni masetu sy da 9w++. Risau still tak nampak pape, ada ke mommies pena ada pengalaman mcm sy ni? Sy mohon doa yea dari mommies sume, doakan kandungan sy kalini berjaya. Membesar dgn sihat dan sempurna. Itu jea sy harapkan. Sy da 2minggu bedrest sbb nak kuatkan kandungan, next week start keje pun takde mood sbb kat tmpat keje sy ssh nak jupe org yg memahami keadaan sy. Sy risau sy makin stress 😭 #firstmom

3 Balas

jangan risau 🤗 insha'Allah ada rezeki kalini. cuma elakkan bersama dulu awal2 ni dan baguslah sebab banyak bedrest 🤗 5 - 6w selalunya ibu2 yang scan memang nampak kantung je . atas 8w baru nampak heartbeat dsb. kalau period tak teratur , biasanya usia ikut saiz kantung atau janin ( tak tahu waktu subur bila so memang akan ikut usia saiz time tu ). saya scan masa 8w time second pregnancy after keguguran. sebabnya saya tak nak berharap . bila dah confirm, saya jaga tapi tak terlalu excited dan tak beria macam first pregnant tu. bila dah berharap, benda tu boleh buat saya kecewa dan menjauh dari Allah kalau kehilangan kali ke dua , sebabnya masa gugur yang first tu saya asyik fikir saya ni tak layak ke dapat sikit pun kebahagiaan , asyik derita je saya dapat dari kecik. serious saya persoalkan . mujur suami dan mak saya banyak membantu sebabnya dorang tahu saya pernah direfer ke psikiatrik masa belajar dulu, masing2 risau saya jadi macam dulu sebelum kawin 🤗 jadi stress saya berkurangan atas kehilangan . untuk second pregnancy ni, saya elakkan dari stress, depressed, anxiety sebabnya benda tu akan pengaruhi yang ada dalam rahim kita . saya ada anxiety & depressed. stress level still okay tak seteruk dua tu , jadinya kalau saya boleh, Insha'Allah sis pun boleh 🤗 banyakkan berdoa, jaga makan, jaga pergerakan. kalau ada masa, bedrest je. nanti tanya doktor , saiz kandungan tu dah berapa week kalau ikutkan time scan. nanti follow yang tu ja 🤗

2y ago

allahuakhbar, thank you sis sudi share experience dan mendoakan sy ❤️ semoga kandungan sis juga membesar dgn sihat yea. sy down sikit sbb PJJ dgn husband. sy cuba elak negative thinking tapi benda tu laa yg kacau fikiran sy hari hari. sy pun berharap sbbkan irregular period tu size kantung sy kecik, bukan sebab sebaliknya. mohon doakan sy yea, scan 25/9 ni nanti da boleh nmpk dan dgr heartbeat baby 🥲 silap sy juga dlu sebab over excited smpai hilang baby sy, this time mmg sy jaga bebetul. inshaa Allah sy cuba kuat mcm sis, sy cuba untuk tak berharap. semoga ada rezeki sy untuk zuriat ni

Saya faham perasaan awak. Saya missed miscarriage masa pertama kali mengandung. Embrio berhenti berkembang lepas minggu keenam. Saya tunggu sampai minggu ke 10/11 macam tu. Bila dah confirm tak jadi, terpaksa DnC. Pedihnya rasa masa tu. Mengandung kali ni, saya kerap cek UPT nak pastikan 2 garis tu terang. Bila nampak terang, lega sikit hati. Masa 6 minggu saya pergi scan sebab nak cek saiz fibroid sekali. Masa tu nampak kantung je dan Dr kata saiz kantung 5 minggu. Minggu lepas dah jejak 9minggu ikut tarikh period, saya scan lagi. Janin kecil saiz 6minggu, kantung pun 6 minggu. Tapi nampak kelip2 jantung. Ingatkan nak buka buku pink dah, terpaksa hold dulu. Minggu depan saya nak scan dekat klinik lain pulak. Saya doakan baby awak sihat dan membesar dengan baik. Jangan stress sebab benda tu akan beri kesan dekat baby. Just nak share, suami saya tak ready nak anak. Itu hari saya bleeding seminggu lebih, emosi terganggu tanggung seorang diri. Suami saya tak pernah tanya macam mana keadaan saya, okay ke tak. Saya check apa semua uruskan seorang. Ada masa down juga. Tapi ibu kena kuat supaya baby kuat. Sorry terluah dekat sini. Cuba amalkan surah Al-Kauthar, masa baca doa supaya Allah suburkan kandungan, dapat berkembang dengan sihat. Doalah apa-apa yang awak nak doa. Semoga kita dua dapat bertukar status jadi ibu tahun depan.

2y ago

take care juga yaa sis, semoga Allah permudahkan segalanya untuk awak 🥰 kuat demi baby yea 💪

plus haritu sy ada minta doc duphaston untuk kuatkan rahim tu, tapi doc tu seboleh boleh taknak bagi alasan dia sbb kantung sy still kosong belum ada janin dan heartbeat. Dua kali scan, dua kali tu juga sy minta tapi doc still taknak bagi. doc ckp takut nanti kalau sy gugur ssh nak keluar sbb da makan ubat kuat rahim. dia just bagi obimin jea. betul ke mcm tu?

2y ago

Hm tak jugak. Sepatutnya doctor bagi awak duphaston terus. And kalau betul betul tak jadi, ada je ubat yang boleh lajukan proses keguguran ni. Saya dah dua kali alami.