Paranoid mummy 🥲

Hi mommies, nak share sikit pengalaman sy. Sy da 8w++ preggy, masa first time detect preggy tu kandungan baru 5w cmto, ada gi klinik swasta untuk sahkan kehamilan jea sbb senang nak buka buku pink. Tapi disebabkan sy pernah gugur masa first pregnancy dlu so doctor suruh sy buat scan dari bawah tu. Masa scan tu kantung still kosong dan kecik dari usia yg sepatutnya. Doc ckp maybe sbb period sy irregular after gugur haritu, then okay laa sy rasa senang hati. Then masa kandungan sy msuk 6w sy ada kluar darah sikit dgn lendir, tapi tak berterusan laa. Just sekali tu jea masa sy buang air kecil, then sy pun ajak husband gi klinik untuk scan. Sy mmg agak paranoid sbb pena gugur dlu, sbb dulu pun waktu bleeding sy boleh delay 2 3 hari nak ke emergency sbb time tu sy takde pengalaman. Ingatkan benda biasa. After scan 6w tu pun sama juga, just nampak kantung sahaja tapi da membesar dr before. Masalahnya sy ni yg terlampau paranoid, sy risau kalau blighted ovum (nauzubillah). Sbb sy ada pcos, benda tu buat sy makin stress. Hari hari duk fikir baby sy da ada ke, sbb sy kena repeat scan 25/9 ni masetu sy da 9w++. Risau still tak nampak pape, ada ke mommies pena ada pengalaman mcm sy ni? Sy mohon doa yea dari mommies sume, doakan kandungan sy kalini berjaya. Membesar dgn sihat dan sempurna. Itu jea sy harapkan. Sy da 2minggu bedrest sbb nak kuatkan kandungan, next week start keje pun takde mood sbb kat tmpat keje sy ssh nak jupe org yg memahami keadaan sy. Sy risau sy makin stress 😭 #firstmom

3 Balas

plus haritu sy ada minta doc duphaston untuk kuatkan rahim tu, tapi doc tu seboleh boleh taknak bagi alasan dia sbb kantung sy still kosong belum ada janin dan heartbeat. Dua kali scan, dua kali tu juga sy minta tapi doc still taknak bagi. doc ckp takut nanti kalau sy gugur ssh nak keluar sbb da makan ubat kuat rahim. dia just bagi obimin jea. betul ke mcm tu?

2y ago

Hm tak jugak. Sepatutnya doctor bagi awak duphaston terus. And kalau betul betul tak jadi, ada je ubat yang boleh lajukan proses keguguran ni. Saya dah dua kali alami.