Kumpulan darah baby

Hi mommies. Mcm mana kita nk tau baby kita jenis darah ape eh? Ada kene check ke masa dia lahir?

18 Balas

Slalunya doctor mmg akan cek darah tpi dye just cek darah utk bnde lain bukan utk tau baby tu group apa.. klu dr cek utk group apa, itu disebabkan baby ada masalah.. ini apa yg nurse bagitau sy masa sy nk discharge from labour ward

Gov hosp mmg xkan buat ujian drh utk tau jnis drh baby , melainkan ad mslh2 yg berkaitan , biasanya nurse/dr akan suruh parents buat test kat klinik swasta if insist jgak nak tau blood group anak kita. Tu yg nurse bgtau time lawatan ke rumah😅

Sy bersalin di swasta, Baby baru lahir doktor akan ambil darah, ukuran, berat baby n bagi suntikan. Nanti dlm bku ada dia put note siap2. Siap buat test utk pendengaran, G6PD etc. if gov hospital tak pasti

1y ago

gov pun buat semua test tu sis...cuma kena rjin belek2 buku anak tu...ada tulisan lawa, ada yg kena perhati betul2 Bru nmpk

bukan rhesus tu ke jenis darah? kalau macam sy B positif.. anak pon sama, anak turut darah ibu.. macam suami sy mak dia darah A, dia pon sama jgk masa buat ujian darah yang first pregnant tu

1y ago

X jugak. Parents sy dua2 bukan O. Adik beradik pun x ada yg O. Sy sorang je O

Sis boleh tgok dkt buku pink baby biasa nya dokter ada tulis apa jenis anak kita kalau xde dkt buku pink sis boleh tanya nes sis yg selalu check sis

Lepas lahir biasanya doc akan test sekali darah baby utk tau baby darah apa. Sbb nanti akan ditulis dlm buku kesihatan baby.

selalunya doktor terus check dan tulis kt buku pink..klu xde tulis, blh je bwk g klinik,ckp nk tau group darah baby..

macam anak sy, dorg tulis dalam buku biru dia dkat awal muka surat..kena belek & teliti tulisan dorg.

cek kat buku baby nurse memang dah siap2 tulis sebelum kita discharge kalau xde nurse lupa tulis la tu..

2x sy bersalin kt hosp kerajaan. tak jumpa lg dlm buku dia tulis kumpulan darah baby. 😅tak tahu la kenapa

1y ago

yeke? sbb ank sy 1st masuk nicu 5hari. xde pulak tulis. yg 2nd,masuk nicu sehari. ulang alik amek darah di hospital kuning 2 bln lebih. tp xde jugak dia tulis jenis darah 😅 ada jgk belek² buku & kertas result tu,mcm xdek je