baby kuning

Nak tanya. Kalau ibu jenis darah O dan ayah jenis darah O jgk. Kemungkinan ke anak akn kene kuning?

29 Balas

Dye X ikot darah Yang.. mmg ade.. cume tinggi ngn rendah je.. klu o to risiko LG tinggi lh.. klu ank kne walau Pon bawah 200.. bg Kan Susu kambing.. sehari 2sudu teh cukup Susu to panas.. bg smpi doc Kate X de kuning.. bile DH bg to ank mmg akn berpeluh habis baju bedung basah jngn risau.. tp jngn bg tau doc bg Susu kambing nnt kne mrh 😅

Jagalah pemakanan yang sihat. Bykkan makan buah2 tinggi Vitamin C, minum susu kambing, sayur2 jgn pernah tak makan wajib tiap hari sayur dan buah. Saya darah O, alhamdulillah baby lahir takda kuning.. 2minggu sebelum bersalin mmg makan buah tinggi Vit C byk2.. Susu kambing dari awal minum xtinggal

Sy berdarah O+,tp anak2 sy xpnh dpt kuning. 2-3kali cek darah,lps itu,xda lagi ke klinik continue. Sy ms preggy x amalkan apa2 susu atau kurma..hanya mkn mcm biasa. Ipar sy berdarah B,ank2 dia ketiga2 kuning. Selang 2-3hr dlm sebulan kerap ke klinik. So rasanya,x semestinya O akan kena jaundice.

Semua baby akan kena kuning@jaundice sbb tu proses semulajadi pertukaran darah dlm badan.bezanya cuma bacaan tinggi atau rendah & tempoh jaundice normal(bwh 3-14hari) atau prolonged(lebih 14hari).ikut fakta, ibu bapa darah O baby berisiko jaundice(bacaan lebih normal).berisiko shj bukan wajib.

Ummmm kalau ikut ap y sy pham kalau ibu ayah drah o ank drah o sush sikit nak kena sbb drah o ni dia boleh rawat sndri..nak explain cmne ya..tapi contoh kalau slah sorang dri parent drah berlainan ya tggi possibility nk kena jaundice..amalkan kurma sis..

Yg penting jaga pemakanan masa prengnt..tu jgk salah satu penyebab kuning yg berpnjgn..selain dri darah...minum susu kambing/lembu elak jaaundice...no fast fod no junk food...byakkn makn kurma kerapkan menyusu baby insyaallah kuning akn turun

Saya suami isteri darah o. Anak kuning tapi keep feed baby, dalam belas hari turun dah. Tapi still nampak baby kuning even 7 dah and nurse cakap tak yah follow up. Just keep feed dia and now alhdulillah, pulih dah

Kami suami isteri darah O+. Ank sy kuning jugk, prolong jaundice. Hari ke-15 amek darah utk check fungsi hati, alhamdulillah normal. Doc kata takde yg perlu dirisaukan, teruskan je bf.

Tak semestinya tapi nurse or doc selalu ckp sebab ibu darah O so baby akan kena jaundice. Nasib anak saya kena gak jaundice. 20+ hari juga la ulang alik kk and warded semalam #TAPactiveusers

jaundice ttap Ada pada baby newborn cuma bacaan tggi atau rendah .Jenis darah Tak betul 100% sbb akak Saya dgn husband dia Sarah Jenis o tapi anak lahir takda jaundice lgsung ..