Makanan Bahayakan Janin

Mommies, makanan apa yang anda takut nak makan semasa hamil kerana risaukan kesihatan janin terjejas?

Makanan Bahayakan Janin
66 Balas

Dulu pernah tanya nurse masa anak pertama. Time mengandung apa je makanan yg tak boleh makan. Nurse jawab, time mengandung ni awak terasa nak makan apa pun..makan je.. Yang penting tak berlebihan. Jadi sy pun ikot la cakap nurse tu. Sy makan je apa yg sy terasa nak makan. Even nenas, maggi, air kelapa,telur separuh masak pun sy penah makan waktu pregnant 6weeks. Sebabkan teringin. Alhamdulillah tak ada apa2. Bukan nak membangga diri,,tapi nak bagitau yg setiap ketahanan badan masing2 adalah berlainan.

semua sy makan 😂 cma x brlebihan . Alhamdulillah xde pape . nurse ckp semua boleh mkn , cma jgn brlebihan . dri atas diri sndiri. ada yg ckp xleh mkn nenas . sbnrnya mna yg org ckp x boleh tu boleh ya . nenas vitamin dia tinggi . so elok for ibu mngandung mkn. tpi jgn bnyk . jgn mkn sebji nenas tu sorg2. 😂 , nurse pernah ckp, klu nk mkn durian ke nenas ke trpulang pda awak. but makesure awk kna mkn mknan sihat mcm sayur hijau orange ikan daging . mcm tu lah . hehe .

4y ago

Yessaaaa... 👍🏼👍🏼👍🏼

Elak kan minuman berkafien . Sebab ia menghalang nutrient untuk diserap . Nenas , durian , tebu tak salah pun . Makan la . Kalau cik takda alahan takda masalah . Makan nenas yang dah masak betul jangan pilih yang muda . Durian pun boleh makan cuma berpada . Tebu pun sama . Tebu kandungan gulanya agak tinggi jadi berpada la ye . Nak tahu dengan lebih jelas boleh tanya doktor masa checkup . Sebab saya prefer doktor dari orang lain . Lain orang lain cara .

Semua saya makan kecuali air tebu dan sashimi. Air tebu sebab saya ada pengalaman sewaktu nak keluarkan kantung semasa keguguran pada minggu 8. Lepas minum air tebu, banyak sangat darah keluar dan kantung akhirnya keluar sendiri. Jadi tak perlu buat D&C. Sashimi sebab risiko food poisoning. Tapi smoked salmon saya makan sebab favourite food saya 😅

Samyang Spicy Hot Chicken Ramen & Masak Lemak Cili Api ... walaupun tiada kesahihan ianya menjadi antara sebab keguguran kandungan pertama.. but still ianya menjadi Asbab. Terlalu pedas dan tiada manfaat memakannya, tapi sebab xde ilmu dan terlalu teringin (craving) ... Huhuhuhu. I have learnt my lesson.

4y ago

Masak lemak cili api feveret sbb org negeri 9 huhu..

I heard "nenas" is good but what make it bad is you take it too much. It's okay and sweet if you just take 1 or 2 bite. 😘 info by Dr.Imelda Balchin. Do follow her in facebook for better information about healthy food in pregnancy.

tapai, nenas, air tebu, air bergas, ubi kayu, laici kang, mknn pedas. bkn takut tp elakkn dr asbab sbrg prkara buruk blaku..sblm ni dh prnh kehilangan, jd kli ni bhati2..nk dptkn zuriat bkn sng mcm dpt mknn.

5y ago

Minuman berais batu elakkn

Nenas, durian, air tebu..now dah 35 weeks craving sgt nk nk mkn benda2 mcm ni😂😂😂... Tapi husb pulak x Kasi..bimbang keadaan janin walau dh besar...😅😅😅

Junk food, half cooked, and high food preservative. Other than that can eat any kind of fruits or any type of healthy food but make sure don't take it too much. 😉

2weeks before nk beranak . Aq hantam megi ja hari² 😂 smpai samyang pn aq hantam . Everything aq makan . Cuma nenas ja aq xmkn. Laki xbg . Tkt anak dy cacat nnti 😂

5y ago

Nenas anak jd cacat?sesat ni...