saya dah masuk 19 minggu (2nd trimester). nak tanya, pls bagi suggestions mommies

mommies makan supplement apa untuk 2nd trimester ni? saya kurang minum susu, kurang makan sayur dan buah. sebab tu saya prefer bentuk supplement je. so tolong suggest saya supplement apa yg bagus untuk baby dlm perut ni supaya cukup semuanya. saya nk pegi beli dalam masa terdekat ni. thanks in advance!

11 Balas

Saya amik Blackmore Gold for Pregnancy & Breastfeeding dr anak 1st smp la anak ke-3. Dh try supplement dr direct selling tp muntah blk, byk sgt pil nk telan plus tak mampu dr segi kos utk sustain setiap bulan (mahal juga sekali beli ratus2). So saya beli Blackmore waktu saya gi Australia, 1 botol ada 180 biji (harga lps convert Rm90) tahan 3bln. Saya borong terus psl kt Msia ubat Blackmore utk pregnancy ni tak jual, itu 10-11 thn dulu la. Skrg dh jual kt farmasi ard rm115 (lps discount) tp utk 120biji boleh la tahan utk 2bln. Just saiz pil tu besar nk telan. Doc pakar o&g saya ckp ni ubat “mahal”, cukup utk keperluan bdn saya psl nnt mkn ubat mcm2 lebih2 pun keluar melalui air kencing psl bdn ada had nk amik. Selebihnya bdn tak perlu. Saya thalessimia carrier so hb tak lawa so kena amik tambahan maltofer 1 biji sehari (tak byk sgt) psl saya dh buat iron tranfusion terus hb naik. Utk sustain hb je mkn pil 1 biji sehari. Kalau lebih iron dlm bdn pun tak elok boleh dpt sakit lain. Apa2 ubat tambahan saya nk amik saya consult doctor dulu, dia bg baru saya proceed. Tu pun lps tgk result darah, scan baby, faktor usia & tahap kesihatan semasa. Jgn bedal mkn apa2 ubat. Setiap org bdn tak sama keperluan ubatnya, mungkin Blackmore tu tak sesuai gn sis, mungkin ubat lain sesuai so consult doctor dulu sebelum proceed beli/elak membazir. Senarai kan jenis2 ubat/brand yg ada kt doctor utk berbincang, sekali gn tahap kandungan dlm supplement tu so senang nk compare. Tunjuk brand je tp takde senarai kandungan dlm ubat nnt susah nk buat keputusan. *maaf panjang plak saya comment

3w ago

kenapa sis kurang makan buah? sayur tu faham lagi la. buah tu kenapa kurang ye? sebab mmg tak suka ke atau tak sempat beli ke atau mcm mana?

sy mmg dpt pil calcium dr doktor o&g dr checkup sy kt hosp mulai 20wks.. sy pon kurang mkn sayur ngan buah bukan sbb xnak, tp xmampu... asal mkn je muntah.. alahan sy mmg smpai skrg tri3 masih ada, byk benda yg sy mkn muntah, termasuklah susu, ikan, sayur n buah... ada la 2-3 jenis je yg tekak boleh telan tu pon kna mkn ikut time sesuai klu x muntah.. supplement sy cuma obimin.. sy mkn obimin + pil calcium yg hosp bg + probiotic.. tu je.. scan tiap bulan bb alhamdulillah membesar ok.. hb and bp sy pon alhamdulillah xda masalah, so doktor n nurse kk mmg x kesah sy xmkn ubat lain ke apa..

3w ago

oo i see. awak pergi check kat swasta eh? kk tempat saya ni kan mmg tak suggest saya makan supplement pape dia kata iron and folic acid je cukup tapi saya risau lah sbb saya kurang makan sayur dan buah susu

Sy mkn yg kk bg sahaja..utk makanan tambahan setiap hari sy akn mkn buah(jambu batu),nasi dgn sayur hijau&hati ayam,kurma,kacang cerdik, Ni semua utk bg hb cantik n dh cukup ambil setiap hari mcmni..utk tambahan setiap mggu paling kurang sy akn mkn yogurt 3x seminggu..coklat cadbury&vitagen utk membantu krgkan alahan sy yg teruk sy akn ambil setiap hari.susu mmg sy xblh mnum sbb loya.cukup umur 7bln setiap hari sy akn mnum kelapa muda fresh secawan sehari

3w ago

Terpaksa mkn sbb hb low..lps sy amalkan mmg hb sy naik..sy lbhkan ulam2

First thing first, dapatkan consultation dari Dr awak dulu. Mcm saya alahan teruk dari awal pregnant. Mmg tak boleh minum susu langsung. Ada minta advice Dr nak beli supplement luar. Dr kata saya tak perlu additional supplement sbb hb saya ok and so on. Those vitamin boleh dapat dari real food kita, buah, sayur. Tapi awak kurang makan sayur buah semua tu maybe boleh kot. Eee entah tanya Dr awak dulu okiiiies

3w ago

Pilih buah atau sayur yg awak suka & jdkn amalan utk pemakanan. Sy awl dlu hb cantik 16. Bangga masa tu, tp bila dah hujung2 tak mkn zincofer sgt lps tu selera nak mkn biskut cicah je, hb jd drop. Hb cantik sbnrny dari amalan sblm mengandung, sy sblm mengandung ikut program diet. Mse mengandung diet kelaut tu yg hujung2 tK cantik dah tp masa mengandung ni la bekalan utk bersalin nt plak. 😅

Sy ambik supplement set hamil shaklee. ESP, Vitamin C, Vita Lize, Omega Guard dgn Ostenutrix. Cuma, sy sarankan sis kena consult dgn doktor dulu tau. Mcm sy, sy consult dgn doktor utk sy makan supplement shaklee dan ada tambahan jugak dari KK sbb sy pun kena makan aspirin (sbb bmi lebih 40).

3w ago

okay ke makan shaklee?

sebelum tu sila dapatkan consultation dari doktor dulu ya sebab lain mommy, lain keperluan based on current pregnancy health situation. kalau takda apa² masalah baru consume supplements tambahan

3w ago

okay noted thankss

both pregnancy sye pun kurang mkn buah, mnum susu. kdg2 je makan bile teringin. sye takdek amek apa2 supplement tmbhan selain drpd yg kk describe. alhamdulillah anak2 sihat

3w ago

alhamdulillah.. semoga baby saya pun sihat jugak walaupun saya kurang makan sayur dan buah

Kalau ada bajet awak beli supplements amway cal mag , bio c n asid folic bantu nutrition tapi air kena minum jugak tauuu

3w ago

awak makan tu ok ke? ada muntah2 tak? baby okay ke

Sy skrg consume supplement salmon omega dgn calcium dari amway nutrilite

3w ago

i see.. ini first pregnancy awak ke?

nama supplement, maksud penambah bkn pengganti