Pengganti obimin atau zincofer

Hai mummies, sy dh masuk 4 bln. 1st baby n umur pon dh 40thn. HB atas pagar. Kk bg sy zincofer, sy mkn time nak tidur, tp bila siang, impact nya sy muntah n lembik seharian. Then kk kata kalo x bleh telan try cari penggani ubt di farmasi. Sy g hospital swasta, doc bg sy obimin, mkn time nk tido pon sama jugak, esoknya muntah, lembik, perot bloated n buatkan xde selera nk mkn. Then sy baca review kata gantikn dgn maltofer. So far mkn ok cuma still masih rasa bloated n of course jd sembelit. Sy try mkn jagung rebus, mmg mudah nk membuang. Soalan sy, bleh ke mkn jagung hari2. N xpe ke kalo x mkn obimin n zincofer? Ditmbh kwn2 slalu kata x mkn obimin nnt anak bleh kene sindrom/lahir pra-matang sbb umur dh 40thn. Buat sy btmbh risau. Bleh advice sy sayuran apa yg bleh gantikn obimin/zincofer?

4 Balas

Kalau awak okay dengan maltofer, confirmkan semula dengan doc/nurse incharge, maltofer tu bersesuaian tak, dan cara makan macam mana. Condition setiap orang berbeza. Yes, jagung boleh makan. At the same time, boleh makan buah2 yg melawaskan, minum air kosong secukupnya. Amalkan pemakanan sihat dan seimbang.

6mo ago

terima kasih ats info. baik sy akn inform nnt.

ye kna mkn ubt cba tnya doc lgi ...sbb umur sis dh 40 risiko yng kwn sis ckp tu mmng btul...tpi jngn rsau blh google cri syur or buah apa blh gntikn smua tu..

6mo ago

terima kasih. ye sy risau bila semua ckp benda yg sama. plg risau adakah gantian ubat kpd makan sayur n buah dpt menampung keperluan yg disyaratkn.

Hari tu kk bagi zincofer. Lpas mkn jadi muntah2 lembik juga. Doktor tukar ubat, dia bagi iberet. So far msih ok lagi.

Cuba iberet sis.. Sy mkn zincofer pun muntah jgk. Consume iberet setakat ni alhamdulillah