Saya masih TTC dan mengharap sgt. Semoga Allah kurniakan zuriat untuk saya bulan ni Allahumma aamiin

Hi mommies. Boleh tak share pengalaman tanda2/simptom2 sebelum tahu mommies pregnant/check upt +ve? Kes saya, saya ni period tak teratur. So susah nak detect waktu subur. Last date period saya 19/6. Bulan ni tak dtg2 lagi. Saya pun tak tahu la period saya dtg ke tak bulan ni. Hmmm Last week suami loya2, saya pulak sakit2 badan. This week suami demam on/off, saya pulak demam on/off, sakit breast, cramp perut kejap2. Adakah itu petanda awal pregnancy ATAU bakal period 😢 Saya tanak check UPT sbb saya dah sedih kecewa masa period tak dtg 2 bulan. Saya kan period tak teratur. So excited tu lain mcm la check tiap minggu. Tapi -ve. Check dr katanya sbb hormon. So saya nak tahu pengalaman mommies dulu. Baru saya ada kekuatan nak check UPT. #pleasehelp #pregnancy #ingintahu #TTC

28 Balas

Saya ttc 5 tahun, 5x failed cycle fertility treatment (2 TI, 1 abandoned, 2 IUI).. pernah tak datang period hampir 4 bulan dan ada semua simptom orang mengandung, tapi bila test UPT dan scan memang tak ada apa2, Dr cakap mungkin sebab saya ambil hormon, jd badan ready untuk mengandung, cuma tak berjaya.. lepas sebulan failed last IUI, pelik balik kampung kaki bengkak, selama2 ni travel tak pernah pun kaki bengkak.. then dok teringin nak makan mee goreng, setiap hari order mee tapi nangis2 sebab tak sedap pun.. 🤣 balik kerja badan rasa letih teruk sangat tapi fikir sebab dah lama tak kerja kot.. rasa mcm badan seram sejuk nak demam, masa tu kes Covid tgh mencanak naik jd 3x buat self test covid, negatif je.. then seminggu lewat period, dah check semua yg lain pun takde apa2 masalah, baru la buat UPT, alhamdulillah penantian 5 tahun berakhir, pertama kali tgk UPT terus naik double line.. lepas seminggu baru check dekat klinik sbb suami takut false positive, tiba2 period pulak ke kan.. scan tak nampak, tp Dr buat UPT lg sekali pun tetap positif, jadi kami yakin insyaAllah betul2 ada ni.. lepas 2 minggu, test guna clearblue digital pulak, masih dapat jawapan pregnant, 2-3 weeks.. Alhamdulillah sekarang kandungan dah nak masuk 7 bulan.. Semoga Allah kurniakan kesabaran, kekuatan serta rezeki pada puan serta suami untuk miliki zuriat sendiri ya.. jangan berhenti berusaha, selebihnya Allah yg tentukan..

2y ago

Allahuakbar. Tahniah sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Terima kasih atas doa2 awak untuk saya. Allahumma aamiin. InshaaAllah ada rezeki Allah bagi nanti. Terima kasih share sis.

saya faham apa awak rasa.walaupun saya baru ttc 4 bulan utk baby no4..baru 4 bulan je pun dah rasa hampa bila test upt negatif.sebab memang mengharap.sebelum ni tak ada masalah untuk mengandung..utk baby no4 ambil masa nak pregnant dan 2 kali chemical pregnancy..tapi alhamdulillah bulan ke5 , bulan ni saya dpt berita gembira.kalini upt test naik double line tak perlu tunggu 10min pun.11hb july sy test naik samar..12hb july line dah makin pekat dan 14july dye stealer terus.alhamdulillah.. simptom saya sebelum tau pregnant, sy bloated dan berangin.sy ingat biasa je..lepas tu jadi gastrik teruk n perut pedih sgt.sampai pergi emergency sebab tak tahan.saya sampai demam n kencing jd makin kerap.breast pun start sakit dan cramps perut.kalau utk suami yg sy perasan dia jd penat sgt dan dia rasa panas walaupun bru lepas mandi.biasa kalau suami ada simptom pregnant , mmg akan double line.sy test dan betul naik double line. kalau tgk simptom awak kemungkinan ada rezeki awak bulan ni..sebab lebih kurg simptom saya..nanti 19/7 awak boleh test. kalo masih negatif dan belum period , awak jarak 22/7 atau 23/7 awak test balik..saya doakan semoga ada rezeki awak bulan ni.

2y ago

aamiin allahumma aamiin.....tq juga doakan saya , kandungan dan family saya.

hai sis .. sye harap sis tk kan mengalah dan trus bersemangat .. sye pun mcm sis tau .. period tk cntik .. 5 tahun tgu untuk ade cahaya mata .. tp dgn kuase Allah swt dgn kepercayaan yg luas sye berharap dgn ketentuannya sye mngandung pada tahun ke 6 perkhawinan 2022 thun ni .. sis tahu mse 4 tahun tu sye struggle mcm2 buat .. g sana g sini .. last skali sye mcm stop .. sye relex2 g jalan2 suami pun selalu support sye bwk sye g bcuti sane sni supye sye tk stress .. nak d jadi kan cerita sye ni suri rumah tau tk pernah kje .. tpp lepas kne covid akhir thun 2021 smpi awal thun 2022 sye pun pergi la kje haha pembantu kdai nsi ayam je pun .. kje angkat2 tong gas. siap g vaksin booster .. ble msuk bulan 2 sye tk period2 buat UPT || .. dan alhamdullillah smpi la skrg .. dah 27 mggu .. sye harap sis jgn sedih2 .. g la travel2 .. hidup bahagia dgn husband .. insyaa allah sis bile allah berkehendak mst sis akan dikurniakan anak yang soleh dan solehah .. sye doa kan sis tau .. love u sis ..

2y ago

aminnn yraa

faham sangat perasaan awak , disebabkan period tak teratur ni lah saya ttc 6tahun .. setiap kali tak datang period saya ingatkan pregnant cek upt asyik negatif saja .. ya , betul kadang2 period pun ada yang sama simptom macam orang pregnant tu yang susah nak jangka 😣 .. saya dah buat cek up doc scan rahim saya takda pape ketumbuhan semuanya ok , cek darah pun takda masalah pape .. doc cakap maybe sebab berpunca dari badan saya kan berisi so dia sarankan saya turunkan berat badan , saya semangat exercise untuk turunkan berat tapi tetap takda rezeki juga .. akhir sekali saya give up lah malas da nak mengharap yang ada difikiran saya kalau ada tu ada la kalau tak maybe bukan rezeki .. tahun 2020 , baru saya pregnant itu pun saya tak sedar dalam rahim saya dah ada , masa cek upt tu memang tak sangka lah kan naik double line , alhamdulillah .. saya harap puan pun akan dikurniakan rezeki yang sama macam saya .. pasti ada cuma lambat atau cepat je Allah nak kurniakan tuh ..

2y ago

ya puan kalau boleh puan fikir yang positif je , saya dulu selalu fikir maybe Allah belum izinkan saya untuk ada zuriat sebab dia tahu kekurangan saya kat mana ataupun belum sempurna lagi untuk bergelar menjadi seorang ibu .. saya belajar redha dan sabar dalam setiap ujian alhamdullillah bila berkat kesabaran kita bertahun2 Allah makbulkan juga doa kita kan kita rasa berbaloi sebab sentiasa menempuhi ujian itu dengan sabar dan tenang .. saya percaya ada satu ayat ni dia cakap bila kita bersabar dan redha dalam setiap apa kesulitan yang dikurniakan untuk kita pasti ada hikmah disebaliknya .. bila saya dapat tahu saya pregnant tuh hanya Allah je tau macam mana saya panjatkan rasa syukur tuh sampai saya dan suami menangis puan sebab banyak orang fitnah cakap saya mandul 😔 .. alhamdullillah puan saya harap puan pun akan merasai segala kenikmatan Allah pada masa yang tepat inshaaAllah 😊

Sy ttc 6tahun😊smpai tahap dah redha & berserah je dgn ape je perancangan Allah utk sy.. Dh trlalu bnyk kali frust sbb upt negative,sbb sy mmg period tak teratur + mmg ade msalah hormon.. Until one day, sebelum tidur.. Sy pegang perut & sy cakap.. Sy dah usaha yg termampu, sy dah redha & sy tawakal sepenuhnya kpd Allah.. Sebulan lebih lepas tu Alhamdulillah sy positif.. Skrg dah 5bulan lebih pregnant.. Simptom sy, sy jd kurang slera mkn sgt2 & bloated.. Mase tu ingt sbb cuaca panas & mmg xde langsung terfikir nak check upt.. Smpai la puasa ke 2 haritu, masa tgh keje.. Sy mcm terdetik nk check je.. Sbb rse mcm xsihat lame sgt.. Balik keje, Sy check & Alhamdulillah terang line.. Sabar kena bersulam dgn usaha, sentiasa bersangka baik dgn stiap satu dugaan yg kite terima.. Bg sy, cakap2 org lain tak penting..yg penting, apa kita Dan pasangan nk dlm hidup berumahtangga.. InshaAllah, ada rezeki awak.. Jgn putus harap, n terus positif

2y ago

Allahuakbar sebak saya baca. InshaaAllah aamiin aamiin semoga saya kuat dan terus usaha untuk dpt kan zuriat. Terima kasih share sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin.

sy ttc 4tahun..jrng jmpa waktu subur..sbb x btol2 cek pon ada jgk..jdi suami buat keputusan tahun ke4 ni..lps period kerap bersama walau mcm muak kan..buat je...sekali jdi la...dri awal tahun sy buat kelapa bakar suami minum skit je..sy minum smpai abis...amal kan asid folic dri awal tahun jgn skip..rjin2 ingt pagi kena mkn...buat solat hajat ngis2 mintk dgn Allah...sedekah jumaat masa suami g masjid amaun yg sama tiap jumaat( sekadar mmpu) dgn niat nk anak...ngam2 lps aniversary ada berita baik..naik double line..tpi mcm biasa x caya sbb bnyk kli kena scam naik line esok lusa period..suami kta tgu smpai awak muntah2 la bru caya..lps cek upt g jalan2 mlm ambik angin..bau rumput mlm tu muntah..smpai benti kt tepi jalan...terus cek lagi upt bli dri murah smpai mahal..smua naik line 2...tgu 5minggu g scan dah ada hertbeat alhmdulilah..moga bermanfaat yaa..buat kelapa bakar tu bguss lancar kan haid..circle period jdi 28hari..

2y ago

moga ada rezeki awak yaa..insyallah slgi ada rahim kta mmpu lahir kan zuriat kita...sy ckp sbb sy berat 110kg sblum ngndung dah ngndung 114kg hahha berat btol..

sy ttc 3 tahun. tak pernah sekali pun rasa upt positif. rezeki Allah bg tepat pada waktunya, 17/6/2021 sy tergerak hati nak cek upt & Alhamdulillah positif. cek klinik dah 8 minggu. tp perancangan Allah lebih baik, 14/7/2021 sy disahkan missed miscarriage. taktau nak rasa apa masa tu. sebak, tp mostly kosong. sy & suami sepakat utk jarakkan dulu sbb risau la kang lepas gugur sebulan preggy lg nurse bising pulak😂 rupanya sampai setahun takde rezeki. minggu lepas tengok ada spotting ingat period sbb mmg dah sampai time period. lepastu sampai esok tgk kering dah fikir eh aku ni period ke tak. cek upt Alhamdulillah positif. so kronologi sy; 12/2018 - kahwin 6/2021 - upt positif 7/2021 - keguguran 7/2022 - 2nd time upt positif nasihat sy kena banyakkan sabar, usaha sehabis baik & doa, tu senjata utama kita. nak sedih ok saje tp jgn terlalu fikirkan. Insha’Allah semua akan okay :)

2y ago

Allahuakbar. Tahniah sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Semoga ada rezeki zuriat untuk saya nanti inshaaAllah Allahumma aamiin. Terima kasih share sis. Saya pegang kata2 dan nasihat sis inshaaAllah.

Sy pon period tak teratur, cycle panjang dari normal. Kahwin 12/21 tp pjj dengan suami. Sy start je opk sbb nak familiarkan cycle. 4/22 dah duduk sekali memang berharap sgt tp xjumpa pon opk positive. Sy cari banyak info dan usaha makan coq10, omega. Buah kiwi n avocado hari2 makan. Alhamdulillah jumpa opk ve terang. Dan sangkut 5/22. Sekarang baru 9w. Sy memang xde tanda langsung. Cuma pelik xde sakit breast and pinggang masa dekat tarikh period. Selalu kalau xmesti sakit sampai makan ubat. After test ve still xde alahan pape Alhamdulillah cuma makan banyak 🤣 Check je upt utk kelegaan hati sendiri. Sy doakan semoga sis dikurniakan zuriat soleh solehah dalam masa terdekat. Allah tahu masa terbaik untuk kita. Semoga dipermudahkan 🤲🏻🫶🏻

2y ago

Allahuakbar. Tahniah sis. Semoga sis dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Seronok baca kisah sis. Semoga ada rezeki saya nanti inshaaAllah aamiin. Terima kasih atas doa awak untuk saya. InshaaAllah Allahumma aamiin. Berharap sangat.

i feel u sis bila xperiod mharapkn upt +. sy ttc 1y. last year 4bln xperiod ingtkn dah berisi tp hampa sb upt -. awl tahun ni jumpa doc then doc ckp sy ada mslh hormon plus sy mmg period xregular. doc tu bg ubat hormon/bg period keluar. 2bln period dtg mcm biasa then bln ke3 sy stop mkn ubat. suppose to be sy period 26/3 tp tak period jga masa tu xpkr lg psl upt sb otak mmg dah tpkir mslh hormon. sy pkr mau tggu sehingga 10/4 bru cek upt tp tgn gatal sgt mau tgk🙃 i got upt +😊. simptom sy sblm tau preggy. bdn lemas+mengantuk,kerap kencing,breast sakit,bloated,mengidam mknan masam,bdn rasa panas mcm mau demam. skrg sy dah 19w+. sy doakn semoga ada rezeki utk sis🥰

2y ago

Allahuakbar. Alhamdulillah Tahniah sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Terima kasih atas doa awak untuk saya. Allahumma aamiin semoga ada rezeki zuriat untuk saya dan suami inshaaAllah aamiin.

Sama macam sy period tak teratur. 3 bulan tak period 🥲 last period 30/1/22. Bulan 2 tak period, sy check -ve. Bulan 3 pun sama, check -ve lagi. Tp sepanjang sy tak period tu mmg badan rasa tak sedap. rasa mual. Tp upt -ve 🥲 masa hujung bulan 4 hari tu rasa tak sedap badan tu makin kerap. Muntah jgn ckp la. Berus gigi pn muntah 😂 27/4 hari tu balik dari buka puasa singgah watson beli preggy test. Alhamdulillah 2 line 🥹 1st check up dkat KK klu ikut date period sy edd 7/11 tahun ni. Tapi check up kali ketiga rupanya baru 8 weeks 🤣 sekarang dah nak masuk 16 weeks 🥰 so awak jangan putus asa tau. In shaa Allah semoga ada rezeki awak 🤲🏻

2y ago

Ya Allah Allahuakbar. Happynya saya baca. Tahniah sis. Semoga sis dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Semoga ada rezeki zuriat untuk saya tahun ni Allahumma aamiin. Semoga saya kuat dan tak give up untuk terus usaha nak dpt kan zuriat aamiin aamiin inshaaAllah