Saya masih TTC dan mengharap sgt. Semoga Allah kurniakan zuriat untuk saya bulan ni Allahumma aamiin

Hi mommies. Boleh tak share pengalaman tanda2/simptom2 sebelum tahu mommies pregnant/check upt +ve? Kes saya, saya ni period tak teratur. So susah nak detect waktu subur. Last date period saya 19/6. Bulan ni tak dtg2 lagi. Saya pun tak tahu la period saya dtg ke tak bulan ni. Hmmm Last week suami loya2, saya pulak sakit2 badan. This week suami demam on/off, saya pulak demam on/off, sakit breast, cramp perut kejap2. Adakah itu petanda awal pregnancy ATAU bakal period ? Saya tanak check UPT sbb saya dah sedih kecewa masa period tak dtg 2 bulan. Saya kan period tak teratur. So excited tu lain mcm la check tiap minggu. Tapi -ve. Check dr katanya sbb hormon. So saya nak tahu pengalaman mommies dulu. Baru saya ada kekuatan nak check UPT. #pleasehelp #pregnancy #ingintahu #TTC

28 Balas

Kita sama. Period jenis x regular. Masa sy syak sy pregnant tu sy selalu sebu perut. Mcm ada yg x kena kt perut. Lps tu makan memilih. De time nk ayam je de time nk ikan je. Perut selalu keras ttbe. Sy tanya member² yg dh kawen. Dia ckp mcm tanda² awal tu. Dia suh sy check upt. Masa sy check tu samar sgt² dh sejam dua br nmpk samar line ke 2 tu. Tunjuk member dia ckp -ve ni. Dia nasihatkan beli upt jns strip tu check hari². Lama² mesti akan makin terang line tu n lg cpt nmpk. Alhamdullilah dh 22w. Sy xde alahan yg muntah² tu. Cuma alahan biasa je. Muntah sekali sekala je. Sy doakan awak dpermudahkan urusan rezeki yg satu ni jugak ye. Aamiin

mcm saya takde simptom lansung. lepas seminggu check baru dtg loya mual tiap pagi huhu. just nak share je, kawan saya pun ttc dah 4 tahun. lastnya dia pergi check kesuburan kat klinik. rupanya jenis cycle period dia panjang dari biasa jadi setiap kali bersama tu rupanya ovum tu tak keluar lagi walaupun dah check opk positive tiap bulan. so dgn bantuan klinik, dia pergi check sampai la nampak ovum tu keluar utk conceive naturally. alhamdulillah dia dah selamat bersalin dah skrg. kalau awk ada kewangan lebih boleh try utk check kat klinik kesuburan takut ada masalah pape yg kita tak nampak

2y ago

Allahu terima kasih share. InshaaAllah saya cuba usahakan.

tanda2 pregnant tak semua org dpt yg sama sis. sy kalau nk period pon,perut blh jd cramp, breast sakit,loya2,sakit pinggang. kalau sy nk thu pregnant ke x,bt je test upt. lapangkan dada. ada rezeki,in Sha Allah double line. perut bkn cramp, dia jd mcm nyeri gtu. mcm streching. breast xde rasa apa2 pon. pinggang sakit yak mat. loya xde. cuma lebih sensitive pd emosi,bau,pendengaran. mudah annoying dgn benda2 sekecil ni. buat je upt test ya sis

2y ago

Thank you share sis. InshaaAllah saya buat test upt hujung bulan ni.

hi sis.. sama la kita period tak teratur. selalunya bila tak teratur ovum keluar lmbt. Cuma yg bole sy kongsi bila tanda2 subur tu bangun pagi bdn rasa panas , rasa mcm nk demam lpas tu check opk sah positif pda hari yg ke29 utk cycle tu. byangkan betapa lmbatnya telur keluar. Stiap org tak sama. sy almost 2 year ttc. Alhamdulillah bulan ni double line pekat. Smoga dikurniakan zuriat buat awk dn kita smua yg tgh ttc, amiin..

2y ago

Allahumma aamiin. Terima kasih share sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Dan semoga saya dan semua yg tgh TTC dikurniakan zuriat inshaaAllah aamiin aamiin.

Saya pun sama period irregular since dari zaman study. Jadi susah nak tahu waktu subur, ttc jugaklah 10 bulan lepas kahwin. Masa mula mula tahu preggy tu ada tanda keluar darah setitik macam tu, then saya rasa pelik tapi instinct kuat kata yang saya mmg preggy cuma taktahu betul ke tak?. Dua hari lepastu baru check UPT, Alhamdulillah skrg dah 8 bulan. InsyaAllah moga sis pun ada rezeki nanti. Aamiin??

2y ago

Bestnyaaa Allahuakbar. Tahniah awak. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Terima kasih share sis. Semoga doa awak untuk rezeki zuriat saya dimakbulkan Allahumma aamiin.

Sy masa nak pregnant ni laa lngsung takda symptom. Rasa nak period pun takda. Tup tup double line. Symptom tak mnjanjikan kita pregnant. Mmg kena upt. Better upt sis spy kita tau n buat persediaan awal skiranya pregnant. Klau takda, takpaa enjoy life dlu ☺️

2y ago

Thank you sis. InshaaAllah saya buat upt hujung bulan ni.

sy pun dulu period x teratur. masa hari spatutnya sy period tu sy demam on/off. badan x sihat. sakit breast. naik jerawat tetiba. 4 hari lpstu baru ada kekuatan nk cek upt. tgk² positive. sis cuba lah cek plk utk kalini. mana tahu dh ada???

2y ago

Allahumma aamiin. Semoga ada la rezeki zuriat tu inshaaAllah. Nanti saya check ye. Tunggu hujung bulan.

Saya period x tratur.. check sbab masalah keputihan (x prnah ade keputihan sblum ), pastu bila bersama suami saya cepat kering (x prnah juga mcm tu sblum)… Pastu check upt mmg line positive terang dah. Bukan samar lagi tp dah terang 2 line.

2y ago

Tahniah awak. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin.

saya setahun lebih xperiod dan x ambik perancang. tgh bln puasa haritu tibe2 loya, xselera mkn, xboleh bau mcm2, pening. tgh jln kat mall rasa mcm tu terus g watson beli upt. test kt toilet tgk double line. ngam ank sulung da 2tahun.

2y ago

Setahun lebih? Awak pun period tak teratur ke sis? Alhamdulillah tahniah sis semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin.

Sy pun period x reguler sis,,tp megandung jugak,agak2 lah dua mnggu selepas haid bersama la dgn suami,,inshaAllah.tnda2 sis tu mcm tnda2 pregnnt jugak,,cuba la cek upt ya sis

2y ago

Allahumma aamiin. Saya pun berharap jugak. Terima kasih share.