Saya masih TTC dan mengharap sgt. Semoga Allah kurniakan zuriat untuk saya bulan ni Allahumma aamiin

Hi mommies. Boleh tak share pengalaman tanda2/simptom2 sebelum tahu mommies pregnant/check upt +ve? Kes saya, saya ni period tak teratur. So susah nak detect waktu subur. Last date period saya 19/6. Bulan ni tak dtg2 lagi. Saya pun tak tahu la period saya dtg ke tak bulan ni. Hmmm Last week suami loya2, saya pulak sakit2 badan. This week suami demam on/off, saya pulak demam on/off, sakit breast, cramp perut kejap2. Adakah itu petanda awal pregnancy ATAU bakal period 😢 Saya tanak check UPT sbb saya dah sedih kecewa masa period tak dtg 2 bulan. Saya kan period tak teratur. So excited tu lain mcm la check tiap minggu. Tapi -ve. Check dr katanya sbb hormon. So saya nak tahu pengalaman mommies dulu. Baru saya ada kekuatan nak check UPT. #pleasehelp #pregnancy #ingintahu #TTC

28 Balas

Saya ttc 5 tahun, 5x failed cycle fertility treatment (2 TI, 1 abandoned, 2 IUI).. pernah tak datang period hampir 4 bulan dan ada semua simptom orang mengandung, tapi bila test UPT dan scan memang tak ada apa2, Dr cakap mungkin sebab saya ambil hormon, jd badan ready untuk mengandung, cuma tak berjaya.. lepas sebulan failed last IUI, pelik balik kampung kaki bengkak, selama2 ni travel tak pernah pun kaki bengkak.. then dok teringin nak makan mee goreng, setiap hari order mee tapi nangis2 sebab tak sedap pun.. 🤣 balik kerja badan rasa letih teruk sangat tapi fikir sebab dah lama tak kerja kot.. rasa mcm badan seram sejuk nak demam, masa tu kes Covid tgh mencanak naik jd 3x buat self test covid, negatif je.. then seminggu lewat period, dah check semua yg lain pun takde apa2 masalah, baru la buat UPT, alhamdulillah penantian 5 tahun berakhir, pertama kali tgk UPT terus naik double line.. lepas seminggu baru check dekat klinik sbb suami takut false positive, tiba2 period pulak ke kan.. scan tak nampak, tp Dr buat UPT lg sekali pun tetap positif, jadi kami yakin insyaAllah betul2 ada ni.. lepas 2 minggu, test guna clearblue digital pulak, masih dapat jawapan pregnant, 2-3 weeks.. Alhamdulillah sekarang kandungan dah nak masuk 7 bulan.. Semoga Allah kurniakan kesabaran, kekuatan serta rezeki pada puan serta suami untuk miliki zuriat sendiri ya.. jangan berhenti berusaha, selebihnya Allah yg tentukan..

2y ago

Allahuakbar. Tahniah sis. Semoga awak dan kandungan sihat dan dilindungi Allah aamiin aamiin. Terima kasih atas doa2 awak untuk saya. Allahumma aamiin. InshaaAllah ada rezeki Allah bagi nanti. Terima kasih share sis.