kurma

Hi mommies. Boleh suggest kurma jenama apa yang sesuai utk tambah / naikkan hb? Atau susu kurma jenama apa bagus? Tolong suggest ya. Tak pernah beli2 kurma ni ?

16 Balas

Saya pun xtau ada jenis2 kurma yg bole naikkan hb sebab saya makan je apa jenis pun. Tp sy mmg minum susu kurma farm fresh sbb xbole telan susu lain. Tapi dlm masa yg sama smggu skali msti makan lauk hati/kerang dan setiap hari msti makan sayur yg banyak. Alhamdulillah hb kekal 11 lbh kecuali masa bulan puasa kelmarin turun 10.4 sekali tp lps tu naik balik. Elakkan minuman caffein ye sis.

Takde jenama tertentu asalkan kurma 😊, tpi kurma mmg naikan hb hritu msa 7 bulan hb sya 8.9 ckup 8 bln naik 10.0, msa mkn iberet naik skit je tpi bila mkn kurma naik lgi bnyak nurse pun puji je sbb dpt naikkan hb

5y ago

Tkde la sbiji shri 😄pgi bngun ambik la dlm 2 bji sya bli 2 jnis kurma kdang2 lebih sbb tiba2 pulak trsuka ngn kurma nii, tpi sblum tido pun sya ambik so tkde tetapan dlm pngambilan 😅,

Kurma terbaik mestilah kurma ajwa atau kurma Nabi.. Tapi kalau rasa mahal sgt.. Boleh je beli kurma lain... Asalkan yg tak terlalu murah... Bukan apa yg murah tu kebanyakan dah disalut dengan gula...

kurma apa2 jnis pun boleh sis. susu apa2 puj boleh asal ssuai dengn sis. sy minum dutch lady dlm kotak je. kdg tukar2 susu. xde amalkn apa2 susu pun. hb sy okey je. x turun pun.

Rasanya x kisah jenis kurma apa. Tp kalau rajin buat susu kurma sendiri. Kalau x, boleh minum jenama farm fresh. Makan Iberet pun boleh bantu naikkan HB.

5y ago

Tak berani nak tukar ubat. Setakat ni makan yg 3 beradik tu je dari kk. Dah 33w. Tapi nak cuba kurma pula 😅 Maklumla, selama ni semua kurma ngap je. Mana tau ada yg jenama recommended ke. Hehe

Saya rebus kurma merah yang cina biasa buat tu, minum air rebusan setiap hari. Alhamdulillah cantik je HB.

Susu smom sis. Bahan utama kurma dan delima memang untuk naikkan hb. Saya pun amal susu nie

Saya beli kurma yg jenis pati. Pati kurma. Dua sudu setiap hari saya amalkan. InsyaAllah

Semua jenis kurma... Sy kalau rajin minum kurma yg direndam semalaman (air putih)

Kurma ajwa, sis beli jus mamariam, dlm tu ad buah delima, kurma ajwa, byk lg...