Bengkak susu

Hi mommies. Boleh share tips untuk hilangkan bengkak susu tak selain urut dan pump

12 Balas

1) tuam ais sampai kebas. sambil tuam sambil massage. tuam panas. sambil tuam massage. kemudian bagi baby directfeed atau awak marmet atau awak pump. ulang sampai lega bukan buat sekali je. 2) kalau ada lactation massager boleh guna. massage dekat kawasan bengkak susu. 3) masa boleh guna air suam atau water heater. massage bengkak supaya dpt melancarkan aliran susu sumbat. 4) panggil tukang urut. tapi yg ni kalau tukang urut buat. boleh nangis cumanya cpt lega la 5) kalau ada milk blister boleh buat rendaman epsom salt

9mo ago

milk blister ni seangkatan bengkak susu juga. nk tau mcm mana milk blister ni. dkt kawasan nipple kita mcm ada satu jerawat putih tu. lagi jerawat tu xhilang lagi tu kita sakit

sy masa baby first..bengkak susu smpi demam2..cara sy,tuam dgn air panas,urut2 pakai tangan dgn mengikut putaran sehingga ke arah puting n sy juga gunakn sisir urut ke arah puting juga..sy juga guna pump.. Alhamdulillah,sehari dua ja suda ok..lupa,sy juga tidur dgn selimut tebal bgi keluarkn peluh dan hilangkn demam..

Saya kena bengkak susu saya bagi je direct feed kat baby. Sekali kena lama juga nak baik dalam 4-5 hari. Sakit tak payah cakap lah 🥹 masa mandi saya buka air panas, tala kan breast kat air panas bagi lega sikit, then bagi baby df je. Alhamdulillah lama2 hilang bengkak.

9mo ago

puan dory usia baby awak? baby latching betul x?

nipples ada white dot tak? klau kerap sgt elok p klinik sis. takut tersumbat boleh jadi nanah.. lekapan baby okey ke tak? pump secara manual dgn tangan, corong pump kena make sure sesuai dgn size nipples awk, klau tak susu takkan keluar habis.

sedang sakit tuam ais hilang sakit tuam suam bagi baby feeding sampai kosong breast jika ad clot blh guna espom, larutkan dlm air. ltk dlm milk collecter. dia akn cairkan clot. espom dekat farmasi ad jual

8mo ago

milk collecter y satu lg tu sis. y ad daya suck jgk

saya dlu bengkak susu mmg saya akan pam , even da df tetap bengkak sbb susu byk .. penat sikit lh mse awal2 tu ank tdo kita kne bgun pam tpi bila ank mkin mmbesar akn ok da tkde bengkak

9mo ago

klau bengkak sgt saya marmet dlu da lmbut bru guna pam

nak tanya..knpa time sy mngndung susu sy bngkak?bngkak sblh kanan..Mcm keras jer Kat dlm susu..ank sy Bru sebulan lebih stop mnyusu..umur dia dh nak 3 tahun..siapa prnah rasa?

tuam dgn ais sis..letak ais dlm kain lps tu tuam.. InshaAllah bengkak akan berkurang

Boleh tuam.. nk pump sakit, sy tadah milk collector.. byk gila susu keluar..

tuam dgn heatpack. then marmet.