tips nak hilangkan bengkak susu

Assalamualaikum, boleh share tips nak hilangkan bengkak susu? Sy try mermet xkeluar betul, try pam pun sama😞 sakit mcm nak demam

6 Balas

Hi awak, saya breastfeeding advocate. Apa yg awak boleh buat sekiranya bengkak susu👇 1) tuam sejuk sampai kebas. Kemudian tuam panas. Sambil tuam sambil buat urutan payudara. Sekiranya bengkak susu xdigalakkan utk pam. Kalau baby xde dgn awak. Selepas tuam awak boleh buat urutan marmet. Urutan marmet ni dpt megoptimakan pengeluaran susu bdn awak dan dpt mengurangkan risiko terkena block duct atau bgkak susu. Ulang sampai awak rasa lega. 2) kalau ada massager lactation, awak boleh guna utk massage dkt kwsn bgkak susu. Lepas massage awat marmet 3) mandi dibawah water heater. Pancuran air panas. Masa mandi urut breast awak utk melancarkan pengeluaran susu dikawasan kena bgkak susu.

Waalaikumsalam.Kena tuam air panas. Kena marmet kerap dan guna milk collector. Boleh ke klinik untuk dapatkan antibiotik since nak demam kan

wasalam try rendam nipple dengan garam epsom salt . larutkan garam tu dalam air suam

Tuam dengan tuala yg dibasahkan dengan air suam..

urut. boleh tuam dkt tmpt bengkak tu.

ngurut