Cara Ransang Pergerakan Baby

Mommies, boleh kongsi tak macam mana cara mommies buat untuk meransang pergerakan baby dalam kandungan. Sy perasan baby sy jenis aktif waktu malam masa saya tidur. Siang kurang aktif. So dah kena start buat kiraan pergerakan baby ni, risau pulak kot dia banyak tidur je di siang hari.

14 Balas

Boleh kacau dia...tp jgn smpai baby tu stress sbb bby x suka kna kacau...sedangkan kita gelak kuat pun baby xselesa kat dlm tu...bunyi bising pun dia x suka terutamanya contoh kita pasang blander ker hairdryer ker..tu kdg2 ibu rasa pening..sbb mood baby swing.

4y ago

Tak. gdm on diet je.

Goyang2kan perut.. sy pun da hujung pregnant dulu susah nak kira gerak sbb baby tido kt dalam.. goyang2kan sikit nti baby gerak.. tp jgn kuat2 sgt tau. Usap2 sikit kata dgn baby jgn tido siang.. tido waktu malam nnti.. 😁😁 semoga urusannya dipermudahkan

4y ago

Thank you atas cadangan..

Cara sy nk bg baby gerak aktif time siang,minum air sejuk..makan ice cream xpon makan benda manis.kadang2 saja ngusik dia,sy main pusat sy😂.tp malam dia plak balas dendam kacau ibu dia time tidur.kemain aktif

4y ago

Boleh cuba ni. Agaknya sbb siang sy banyak duduk je kat ofis, tu yg dia tak gerak sangat.

Samala. Kdg2 picit slow2 😅 kalau xjalan jugak sya cuba duduk. Dia akn menendang kalau sempit 🤭 Bukan sengaja kacau tpi kdg2 risau sedap dia tidur kt dlm nii

4y ago

Aah perasan gak kalau dia rasa sempit, dia akan gerak2

Sye kalau lepas makan tu , baby menendang laa..suka gamaknye dpt makan. siang malam aktif..baby boy mmg gini eh? lain mcm lasak dia. Smpai senak perut mama.

4y ago

Hahahah sama.. Kalau duduk lama pon kena kick 😆 boy jugakj

Sama dengan saya sis . Siang tidur aje , masa kita nak tidur lah dia aktif main 😂 kalau saya minum ais atau makan aiskrim lepas tu bergerak lah dia hehe

4y ago

Kannn. Malam kemain lagi macam duk bergusti kat dalam tu.

Baby saya bila balik kerja sampai ruma dalam jam 6 camtu baru la nak bekungfu kat dalam ni. Masa kat ofis senyap je. Kadang risau pula.

4y ago

Eh samaaaa! Start sampai rumah je dia mula tunjuk aktif dia. Makin malam makin menjadi2. Kat ofis tak pulak. Agaknya mmg nak selalu ada papa dia kot hehe

sme laa..time kita nk tdo & wktu subuh dia bkn main aktif lgi..tp siang time kita nk kira dia gerak dia tido pulak ..

4y ago

😅

Sama la sis... Siang dia lena sungguh... Malam aktif sampai nak lena tak boleh... Huhuhu

kacau baby sis.. saya suke kacau kalau xde rasa tendang time siang dia sedap sggh tido...

4y ago

Sy perasan kalau sy baring mengiring dia akan gerak. Tp tu lah, kat ofis nak baring kena pi baring kat surau la kejap jawabnya.