Rasa xnk jawab scroll je laju2?

Harini start kira pergerakan baby. Start kul 9, 10:50 am dah cukup 10 pergerakan(pergerakan ok je skli dua pahtu 3,4 minit pahtu dia kick pulok). Normal ke? Pergerakan sapa skrg ok je. Yg sy tau baby sy ni aktif pg dan mlm.. ptg2 kena kacau mgkin waktu tdo dia kot.

10 Balas

Doc tempat sy ajar cara kira tendangan baby.. Contoh pukul 9 baby kick lpa tu dia diam... (1 tendangan).. Pkul 9.05 baby kick dikira tendangan ke 2...tp sy nk tahu baby sy ok ke x.. Sy buat 24jam pengiraan tendangan dia.. Senang.. Sebab dr situ kita tu bby ad mslh ke x...

Salah tu Cara kira sis..caranya mcm ni ya.. Start pukul 8am Ada tendangan banyak kali dlm masa tu hanya sekali tanda kat buku..selepas 20 minit kalau ada tendangan lagi..tu baru lah kiraan yg kedua..tanda kedua kat buku...masanya ialah selang 20 minit ya sis..

5y ago

Ok sis😀

Dlm buku pink ada start 9am - 9pm kena cukup 10 pergerakan.. Nurse kk sy ajar antara 45mins to 1jam.. Kalau pergerakan byk2 kali dlm 1 masa tu dikira 1 gerakan.. Pastu tunggu lg dlm 45mins, 1 lg gerakan.. Selalu sy dlm pukul 4 lebih or 5 dah cukup 10 gerakan..

5y ago

Mgkn permulaan sis🤣 ank pulok yg p1. esok wak try kiraan lain pulok. Isnin p klinik blh try tnya doc soheh mcm mana perkiraan semula. Thank yer

Biasa la tu, sy pun masa awal2 start kena kira pun tak tau mcm mana.. Ingatkan setiap pergerakan tu kira 1.. Tp rupanya salah, nasib nurse dkt kk ada terangkan mcm mana..

5y ago

Kan sis? Nk2 ank p1 ni😃

Hari tu ada sorg JM ajar kira mc ne.. So sy pn ikut kn lh.. Rupanya slh😅😅 JM yg pntau sy tuh pening kpla sbp sy kira gtu 😆😆

Sy gapkn stiap pgerakan atleast 30mins. Yg pgerakan kuat shj sy catat. Kbiasaanya pkul 5-6ptg ckup 10 kick/pgerakan bayi.

Hihihi.. ank sy dh 3 bulan ckup hari ni.. 🙂 Alhamdulillah semenya baik2 sje..

Nurse kata setiap pergerakan baby jarak nya 15 ke 20 minit

Xsampai 2jam dh ckup 10? Gap setiap pergerakan ada 10-15min x?

5y ago

Hehe. Salah tu. Bukan setiap dia gerak. Tp ada gap masa untuk kira. Xper sok cuba kira lg ye. Sy dlu pn confuse. Lg kira gerakan plg kuat. Mmg kul 9mlm bru ckup 10. 😂 Pastu nurse ajar balik. Bru btul2 faham. Atleast 15min gap.

Salah teknik tu....paham kn btol2