Kerak Susu

hi mommies, baby saya baru 1bulan. lidah dia putih sebab kerak susu saya lambat sangat bersih kan. tadi try bersih kan tak hilang, nanti dia hilang sendiri ke cemana eh? ada tips tak?

10 Balas

Pling senang brsihkn lidah bby dgn kain bersih atau napkin..bshkn dgn air suam..lap pd lidah bby smpai bersih..in shaa Allah akn bersih n ok... Smggu ulang buat 3x selagi xbrsih sis try bersihkn nya .. sy amalkn ni ms bby sy alami putih dkt lidah mak sy ajar mcmne nk buat n brsihkn.. alhamdulillah ok..lepas tu msuk ank umo 3 dh ok dh..dia pndai brsihkn sndri..awl2 ni je bby xpndai 😉

4y ago

Ok tq tips 😘

Kena selalu bersihkan sebelum keras dan Baby xselesa/sakit. Setiap kali mandi, blh jd kan rutin, lapkan dgn napkin + air suam. Ataupun mcm sy, sy suka guna Berus gigi silikon yg khas utk Baby (letakkan dijari, mudah nk buat) & skrng dh ada jual wipes khas utk tooth & gums. Boleh dicuba yg mana sesuai & mudah utk sis.

4y ago

Tq sis

Sis kena bersihkan sebab dia tak hilang sendiri, bersihkan aja perlahan lahan dan kerap nanti lidah baby tu akan okay juga lama lama nanti. Kalau senang boleh cari kat farmasi, cakap dengan ahli farmasi nak ubat cuci lidah bayu

Kena kerap bersihkan. After menyusu or tiap kali mandi. Saya guna tooth and gums wipes. Boleh try Dr brown but depends on mummy. Good luck

Cuci dgan air panas suam ...pkai kain bersih korek lidah nya pelahan ...klau dia biar kn nnt dia akn kene skit mulut

Brsihkan lidah baby tiap kli lepas baby mnyusu.. use gauze or kain putih yg brsih..

Saya lap dgn kain basah..tp lap ke tepi..kalau ke depan mmg susah keluar

Kena bersihkn...jgn sampai ade kerak dkt sekeliling lelangit n tekak...

Sy biarkan je.skrg baby dah 3bln dah xde kerak susu dah

Ade ubat sapu kt lidah. Consult dgn doc