berat baby

Hi mommies. Baby saya 3 bulan 24 hari. Saya lihat di internet berat ideal adalah 6kg ke atas tapi baby saya baru 5.35kg. Dia aktif je. Minum susu badan. Minum okay. Berak okay. Cuma tidak setiap hari berak selang berapa hari. Kencing okay, setiap hari banyak juga kencing. Macam mana ye? Perlu naik kan berat? Bagaimana caranya? Atau normal.

9 Balas

Kalau minum susu badan sepenuh nya, mmg normal tak berak hari2. Kdang2 sampai seminggu janji kencing and perut tak keras. Berat baby tu depends. Klau tumbesaran dia selari dgn tinggi, pon dh ok. Janji berat menaik. Apa pon minta advice doctor. Mummy jgn risau. Nnti susu drop lg susah. Stay Btw sy jual Innate Lactea, Lactation Support Drink. INNATE LACTEA adalah minuman natural dr air rebusan kurma merah, longan, white fungus dan barli. Consume sejak mengandung then bersalin terus bengkak susu, pantang sampai sekarang stock pon dh mencukupi. Alhamdulillah, sekarang sy jual sendiri untk bantu yg lain. Boleh contact kami, kami akn guide sehabis baik. Help group disediakan bersama certified lactation consultant. http://www.wasap.my/60198922467/letsinnate Ig/fb @innate.kualalumpur #theasianparentph #advicepls #mommybuntu #bantusharing #pregnancy #breastfeed

Ia terpulang dgn berat masa baby sis lahir. Yg penting berat baby ada naik tiap bulan. Its ok selagi baby still berak, kencing & menyusu mcm biasa. Utk perkembangan tumbesaran baby sis boleh refer graf dlm buku. Kalau masih risau, kena tanya tiap kali jumpa nurse/doc

tgk graf kat buku baby tu. selagi masih kat line putih, maknanya baby is doing well. teruskan je menyusu badan sepenuhnya. mmg normal je kalau menyusu badan sepenuhnya, xberak beberapa hari. kena risau baby x berak kalau dia minum formula je.

Kalo graf ok, xkuning or merah ok je. Kerapkn bfeeding and mommy kena mkn mknn bkhasiat jgk ye, nnti dpt kt bby jgk. Jgn lupa bnykkn mnum air. Bby sy lahir 3.43kg brt 2 bln 5.7kg. Full bfeeding.

anak saya 3 bulan 8 hari. lahir 17/7/20. berat lahir 3.4kg. awal2 check up dulu kena ulang alik klinik sbb berat tak naik. Skrg baru je naik, masa cucuk 3bln da berat 5.3kg ☺️

normal tu sma dgb bby sya masa 3 bulan beratnya 5.3kg..skrg ni dia 4 bulan lebih smlm kebetulan dia selsema gi klinik doktor timbang dia dah 6.5kg

janji duk dlm line putih sis.. naik sikit2 pon xpe.. jgn terkeluar dari carta putih tu.. ank sy pon mcm tu jugak.. jnji dia aktif.

normal puan...prkembangan bayi xsama pda smua...jnji Doc ckp anak sihat pun dh syukur ye

tgk chart kt buku kk tu. Kalau kt line putih maksudnya normal.