Breastfeed Baby

Salam mommies. Anak saya 3 bulan. Saya first time mommy. Berat dia sekarang tak berapa nak cantik, atas pagar je. Buat masa sekarang anak saya fully susu badan. Saya risau. Patut ke saya campur formula milk untuk naikkan berat badan anak saya? Risau jugak anak saya tak cukup susu badan selama ni. Tapi berak kencing dia okay je. Boleh bantu saya.

2 Balas

baby awk mnyusu dlm brapa minit? bby sya pn mcm bby awk jga mula² x naik berat dia rpnya dia lbih mnyusu foremilk dari hindmilk...sya try pkatkan susu sya..now dia bru msuk 3 bulan ada penaikan berat dia..5.9 bby sya ni klau mlm tdur lena smpai sbuh..nk bngunkan mnum ssu tu mmng liat..btl ckp mommy kt ats..mnyusu wktu mlm bagus menaikan berat bdn..mula² pn sya x tahu..

3mo ago

awk bnyakn mkan oats,roti, protein sup² sayur..ikn aym dging...sya mkan tu je awk.. sya sllalu ambil roti jagung..sya perasan klau ambil roti jagung msti breast sya pnuh brat..roti jgung tu la milk booster sya.. bby sya pn mnyusu kurng 10 min.. solusi nya mmng sya kna pekatkan ssu.. klau x mmng yg cair je dia mnun.. awk try la ambil apa² milk booster.. kt sya smua x jadi..roti jagung jga yng mnjadi kat sya..

tak perlu topup susu fm. susu ibu sahaja dah cukup. selain menyusu, baby kena dapatkan tidur yang cukup. cukup tidur pun salah satu faktor untuk tambah berat baby. awak kena jaga waktu tidur siang, waktu tidur malam. menyusu waktu malam pun boleh jadi penambah berat baby.