susah tidur

Hi mommies. Alhamdulillah pada 06Feb2020 saya selamat melahirkan zuriat pertama saya, anak lelaki. Ok sekarang anak saya nak masuk usia 2 bulan, jadi memang banyak ragam ya bila nak tukar bulan ni? Lagi lagi susah nak tidur. Sampai kita pun penat nak tidurkan dia. Mommies kat sini ada cara untuk tidurkan baby??? ????

6 Balas

1stly, tahniah dpt bby💖. Bby baru mmg kuat meragam, sb dia tgh nk adapt dgn keadaan sekeliling. Sentiasa peluk dia kalo dia menangis. Bg dia rs selamat & tenteram. Tips sy, lepas mandikan bby, sapu minyak telon dkt perut, lutut dgn betis. Usap sampai meresap. Pedapkan sedikit cologne bby. Bby mudah tido kalo ada bau wangi. Tp jgn yg bg bau menyengat pulak😅. Bg susu secukupnya. Lps tu bedungkan dia. Kalau dia merenggek kne bedung, biarkan je. Nnti dia dh tido, bru leraikan. Bby akan tido lena. Bila bby tido, momy pun tido la sekali qada tido tu😁.

Tarikh lahir ank kita sma .. yes dulu bby ssh sgt nk tido mlm, sbb dia dh tido then akn bgn lagi dlm pkul 9 or 10mlm .. then akn ttdo blik pkul 1 mcm tu .. hsbnd sy yg slalu tidurkn dia .. husbnd sy slalu biar kan je dia smpai dia penat then ttdo sndiri .. sbb kdg2 tkr pampers bgi susu tp ttp xnak tido.. but now Alhamdulillah jadual tido dia dh berubah

Hehe..anak saya 2 bulan lebih...time siang ok..menyusu..tido..cuma mlm susah sikit nak tdo..amik masa utk tidokan dia..😅...kena dodoi dulu..tepuk2 baru tdo..pukul 5@6pg esok baru dia kejut mama dia utk minum susu..😂..lpas kenyang tdo..

Samalah sis...susah sangat nk tido tambah2 siang..memerap dekat 2jam pun still cerah bijik mata..haha..tp ok jugak dia nap sekejap2 je siang..malam dia tido nyenyak,bangun utk minum susu je.. nak masuk 2bulan jugak ni 😊

Saya awal2 bg dia tidur menerap atas sy.. kdg2 menyusu pon sambil dia menerap atas sy.. dia bnyk calm lepas buat cmtu

Dah cuba bedung + white noise + dodoi? Mungkin growth spurt