Bayi 3 minggu susah tidur

Anak saya sejak lahir mmg susah sangat nak tidur. Sekarang dah 3 minggu lagi susah dia tidur 😭 bila dia dapat tidur tapi lena 15 min je. Macam2 dah buat. Bedung dah, tidurkan cara riverse df dah. Perut tak kembung. Pampers sentiasa tukar. Masuk dalam buai pun nangis. Pening dahh nak buat mcm mana 😭 #firstmom

19 Balas

ank sy pn mcm tu jgk time newborn.. da msuk 2bulan tu mcm kurang sikit. tp msih susaah tdo. sy first mom jgk.. ank sy susa tdur n tk pndai tdur sdri smpai 5bulan. mse tu sy blom bljar lg bab baby ni.. sy slalu mngempeng bg tetek utk tdur kn baby sy. kalau tk bby sy tk reti tdur sdri. die akn mngamok n nngis smpai tkde suare.. lps je sy jmpe page baby languange kt fb. bru sy thu baby ni bole sleep training. start umur ank sy 6bulan sy sleep training die blajar dr page bby languange.. sebulan jgk bru btul2 brjye. husband slalu skong . ank 7bulan da pndai tdur sdri tnpe pengempeng.. tdur dlm bby cot smpai la ank sy setahun 5bulan skrg ni. tp....... mse start ank sy stahun tu sy ajar die pulak tdur bilik sdri.. die tdur dr pkul 9.30mlm smpai 7pg.. 7pg tu bgun bru die mntk susu ..die tk nngis pn. die pggl je sy. smpai sy dtg.. seronok tau bile ank da pndai.. jdi bile malam ank tk kcau kami nk dating.. tgk drama kt bilik pn tkde sape kacau sbb die tdur kt bilik sdri. tp........ awk kne jge wktu tdur die jgk.. siang dn mlm.. ikut umur die.. mcm ank sy 1 thun 5bulan minimum 12 hgga 14 jam. siang dia tdur kne 2 or 3 jam. malam tu 10jam..jdi total dpt la 13jam. bg sy, nk ank ni bijak n tk mudah mengamok. kene jage waktu tdur yg ckup.. dn jge wktu mkn bile ank da start makan. sarapan pg jgn tgl.. penting sgt2..

11mo ago

Saya ada juga tgk2 ig baby language. Sikit2 tgh praktikkan. Harap2 berjaya lah sebelum saya habis maternity leave.

I feel u sis. Sy pun kena masa dlm pantang. Kena dia xmo tido, puas mcm² kaedah buat. Kdg² nagis je terus dr pg ke mlm. Pernah tido atas kerusi malas, anak kt lengan. Ikut selesa dia. Jam 2-5 pg tu mmg waktu anak bangun. X tau nape dia suka masa tu. Time dia tido, sy curi² tido gak. Siang je x dpt sbb susah nk tido. Anak sy lg bedung lg dia ngamuk. Tgn dia sgt berharga. Kalo tidokan telentang, nt dia nk ngiring. Huhu. Tabah la mummy. In Sha Allah nt lama² anak okey. Buat ms ni dia x kenal lg siang dan malam. Dia gase nk tido dia tido. Dia nk berjaga dia berjaga. Stress xyah crte. Badan dh penat. Air mata dh bergelen kuar tp tetap la tenang. Sy doakan sis

11mo ago

Betul sangat sis 😭 Sekarang anak saya Alhamdulillahh nak tidur malam. Siang pulak dia berjaga dari pagi sampai lepas maghrib. Langsung tak tidur. Diletak merengek. Kita ni langsung tak boleh buat kerja. Ni bahagian saya kan. Nanti dah besar rindu pulak moment ni huhu. Harap2 habis hari nanti dia okay lah sbb nak hantar ke pengasuh. Risau kita

macam saya laa, dari hari first lahir sampai sebulan lebih.. payah nau nak tidoq.. dah la ibunya ni tak cukup tidoq, dengan dalam pantang lagi, bebai sungguh laa 😂. anak first pulak tu, takda pengalaman lagi. nasib pantang duduk dengan family and suami pun ada sekali 😅. bila baby dah masuk 2 bulan, baru waktu tidoq dia ok dah sampai la sekarang ni 4 bulan. alhamdulillah.

11mo ago

Harap2 anak saya masuk 2 bulan okay lah. Risau kita nak hantar ke pengasuh.

u check kalau dia nak beralih bulan, atau dia kepanasan. i cabut je semua baju dia. settle tertidur. anak i mmg high demand pastu tidur lambat mana mesti bangun subuh. i nak tdo lama jap pun tak boleh. time tukar bulan tu rabak mata i. sabor jela. bukak je white noise. dah 4 tahun dah budaknye. cepat terjaga sampai skg dan suka bangun subuh lebih awal dr i.

11mo ago

Mungkin jugak dia nak beralih hari/bulan. Sbb setiap minggu fasa dia berbeza2. Minggu ni dia langsung taknak tidur siang pulak tapi malam dia lena. Hopefully next phase dia pandai tidur sendiri pulak hehehe

Hi mummy..I pernah go through this..this is so hard ..but in the end I found out that my baby is high demand baby ..I pun sama macam2 buat all failed in the end pacifier and baby sleeping music (white noise) itu yang membantu..lepas tu all the nights I can have good sleep..u have to find out ape yang die nak..there’s something ur baby demand for ..

11mo ago

Yup. I masih mencari lagi kehendak dia 😂 For now semua dia reject. Pacifier/buai/white noise semua dia reject 😂 taktau dah nak buat mcm mana. I ikut je dia nangis i dukung. Dia nak tidur i dodoikan. Hahaha penat sikit lah tapi as long as dia nak tidur n tak menangis i dah lega

Anak sy semasa dalam pantang pun tidur msih dia belum fham means dia belum kenal siang atau malam,Alhmdulillah lps pantang dia da mula fham tdur siang dan malam lagi dia membesar lagi senang waktu tidur dia. masa dalam pantang waktu mlm sblm tdur sy kerap lap2 bdn dia bgi selesa n beri susu mcm tula sy mule ajr dia tdur mlm dengan lena dan selesa.

11mo ago

Hopefully lepas habis pantang dia pun semakin okay lah. Risau jugak kalau dia masih mcm ni nak hantar ke pengasuh.

macam saya, anak siang tak meragam elok lena je tidur lepas susu semua. bila start 12 malam ke atas, dia akan meragam serba tak kena. susu sudah, tukar pampers sudah, burp pun sudah, bedung pun sudah. last2 husband saya pgg ubun kepala anak, bacakan ayat kursi, alhamdulillah dia pelan2 lena.

Sma mcm anak saya msa dlm pantang . Anak sy lgsung x tidur siang . Tgh mlm je bru tidur . Tu pun sblum subuh dh bangun . Mcm2 cara dh buat . Bedung , buai . Smua dh buat tpi anak tak tidur jgk . Mmg penat sgt . Bila dia dh msuk 3 bulan bru dia snng tidur .

11mo ago

Samaa sis. Kesian sebenarnya tgk dia ngantuk tapi tak tidur. Risau jugak ganggu perkembangan dia. Harap2 lepas habis pantang dia semakin okay lah

Stay strong mommy.. Baby masi belum biasa dengan keadaan di dunia.. Terus tenang dan minta bantuan suami atau ahli keluarga kalau terlalu penat.. Cuba mainkan 'white noise' masa nak tidurkan baby..

11mo ago

White noise pun saya dah mainkan 😂 Saya mmg penat tapi okay lagi as long as dia tidur. Tapi dia tak tidurr 😭 saya risau sbb baby saya tak cukup tidur. Takpelah hopefully lepas habis hari dia okay. Terima kasih sis 😊❤️

Awk try baca tips² dari baby language. InsyAllah nanti bila dah bole dipraktikkan, InsyAllah awk pun x penat. Semoga y baik² saja utk awk dan baby.