Bila baby pandai tidur sendiri

Baby dah nak masuk 4 bulan makin banyak ragam🥲 terutama masa nak tidurkan, bila d buai makin baby nangis2 susah nak tidur itu normal ke? Kena dukung lama2 baru dia tidur..bila dia akan pandai tidur sediri? Penat laa mcm nie, sorang2 lgi jaga baby makin pula stress tp sabar saja🥹 #firstmom

7 Balas

anak sya pon dh 4bulan. rutin tidur dia skrg mcm sush skit ..yela sbb dia dh mula kenal siang malam..jdi dia nak main memanjang. jadinya dri start 3bulan sya dh train. kalau siang bgun tdur pkul 9-10am.. kalau dia xbgun sndri saya akan kjut dia bgi bgun.. lps tu sya ajak mandi n main dlam 2jam mcm tu, so around 11/12 tghhri dia dh start ngntuk.. so bgi dia nap skjap dalam buai smpai pkul 1-2pm. lps tu dia akan bgun pulak main main smpai la pkul 4 mcm tu. sya bgi dia tdo juga skjap.. dia xnak tdo pon sya pksa juga letak dlam buai.. bgi tido..so dia akan tido n bgun 530-6pm tu..ajak mandi apa smua..main main smpai pkul 8-9pm..sya dh start tutp lampu buka lmpu tdo.. nk bgi dia faham yg skrg wktu tdo.. so pkul 10pm dia dh tdo smpai esok pagi.. mmg sush jugak awalnya.. haha tpi kena sabar.. smpai sya ckp kt suami jangn ckp dgn anak kalau nmpak dia jaga sbb nnti dia igt ni wktu main..biar je nnti dia tdo sndri..

Alhamdullilah anak saya dari lahir senang sngt tidur,sbb masa pregnant saya tido 8-7.30am jadi baby pon terikut lepas kluar 8 terus tido smpai 7.30am tapi ade lah bangun mntk susu pastu tido balik.Kalau siang pulak bila dia bangun je saya tummy time smpai dia penat dia mntk susu dia tido,dia baring bila tido sahaja kalau x tido mmg meniarap ke naik jolly jumper ke.mungkin awak boleh cuba cara ni main dngn dia smpai penat nnti dia tido sndri

1y ago

Tq😊

anak sy pulak hritu lps cucuk 2bln balik ii meniarap , ni semalam cucuk 3bln hrini da pndai tdr siang sndri 🥹anak sy pulak time tdr mmng selalu on time , kalau siang kul 11/12 tdr kejp ptg kul 2-3 kdng tu 5/6 . waktu malam alhamdulillah tak pnh berjaga waktu tdr mlm paling awal kul 8- paling lewat 11 mlm

Masih belum terlambat. Banyakkan research di youtube atau page2 lain. Baby kalau dia dah terbiasa nanti dia boleh follow routine. Awal2 shj dia tantrum. Kena banyakkan sabar, kental & konsisten.

Boleh start sleep training sis , saya pun dah letih baby mengenpeng kena dodoi bobok dia bg lena tapi bby dh ada jadual tidur senang sikit dkt situ

sepatutnyaa dari baby 1 bulan kenaa ada jadual sleep jadi baby tak meragam .. baby sayaa mcm tuu sayaa buat so diaa adaa waktu main dan tidurrr

awak boleh join gp baby launguage dkt fb dia bnyak tips ajar anak tdr dan mcm mcm . sy pon beljr dri situ start bby newborn lgi